Lidé si ho mohli prohlédnout v pátek, stejně jako další vodárenské stavby, v rámci dne otevřených dveří.

Vodojem Žákova zahrada je zasazen tak, že ze silnice v Jiráskově ulici není na první pohled vidět. Při bližším ohledání zaujme právě tím, jak do zahrady nenásilně zapadá a je její součástí. Platí to už téměř sto let.

Muzeum československých letců v RAF na zámku v Polici u Jemnice.
O víkendu se na Třebíčsku otevře muzeum, koupaliště a také zámek ve Val

Zařízení na jímání vody pro Třebíčany vzniklo v Žákově zahradě ve stejné době, kdy byl vybudován nedaleký vodojem Kostelíček. Zatímco Kostelíček zásobuje vodou od Heraltic okraje města, ze Žákovy zahrady proudí voda do centra a blízkého okolí.

V praxi to funguje tak, že heraltická voda teče takzvaným Vaňkovým vodovodem, pojemnovaným podle poválečného starosty Třebíče Josefa Vaňka, gravitačně až do Kostelíčka. Odtud rovněž samospádem putuje do Žákovy zahrady a přes tuto zásobárnu na Karlovo náměstí a do přilehlých ulic.

Vodojem Žákova zahrada pojme ve dvou komorách najednou až 800 metrů krychlových vody. „Třebíč je kromě něj a Kostelíčku zásobována i z dalších zdrojů, například z vodojemu Borovina, ze Štítar nebo z Mostiště. Celkově se ve městě ročně spotřebuje asi 2,2 milionu kubíků vody,“ podotkla Radka Bazalová z firmy Vodárenská a. s., která se o přísun vody do domácností na Třebíčsku stará.

Systém vybudovaný krátce po první světové válce funguje v Třebíči stále. Zařízení sice prošlo několika opravami a obnovami, Žákova zahrada konkrétně v roce 2007, už téměř jedno století však pracuje stále na stejném principu. Technologie současnosti ho pouze zautomatizovaly. Vodojemy jsou dnes řízeny z velké části dálkově z dispečinku.

Fotbalisté Třebíče.
Třebíč definitivně sestoupila z MSFL, Havlíčkův Brod má šanci na divizi

„Vodojemy v rámci Vaňkova vodovodu stále plní stejnou funkci, nefunkční je už pouze věžový vodojem Kostelíček, ve kterém je stálá výstava o vodárenství,“ poznamenala Radka Bazalová.

Do objektů, kde se zpracovává voda a přes které proudí až do kohoutků v domácnostech, se lze podívat i jindy než v den otevřených dveří. Například Žákovu zahradu lze navštívit pro předchozí domluvě ve firmě Vodárenská a. s. téměř kdykoli.