Znojemsko-vranovský děkan Jindřich Bartoš, který tam letos sloužil poutní mši, zmínil další osobu, kterou měla voda uzdravit. „Znal jsem jednu starou paní v Bítově, která už před několika lety zemřela. Říkala, že se tady jako malé dítě uzdravila, byla také slepá," líčil.

Podle dávné pověsti projížděla přes Dobrou Vodu šlechtická rodina se slepým synem. Zastavili u pramene vytékajícího ze stráně. Osvěžili se a chlapec si umyl oči. „Zjevila se mu Panna Maria, které nevědomky pasáček ovcí, když bičem zaháněl ovce, udělal jizvu na rtu," vyprávěla Růžena Nekulová z nedalekých Mladoňovic.

Událost se prý rychle rozšířila po okolí. Šlechtická rodina nechala na místo vyrobit sochu Panny Marie podle popisu zázračně uzdraveného chlapce. Později vystavěli i malou kapli.

Podle Jindřicha Bartoše není uzdravená žena z Bítova jedinou, kterou síla zdejšího místa přitahovala. „Poutníky sem přivádí údajné uzdravení dítěte i staletí modliteb, které si místo uchovává. Chtějí tady pocítit nesmírnou Boží milost, věří, že právě zde pro ně Bůh může mít něco připraveno," zamýšlel se.

Fronta na vodu

U kaple, které místní neřeknou jinak než vodní, se během roku vystřídá přes tisíc poutníků. Při tradiční pouti, která se koná v neděli po 12. září, tedy svátku Jména Panny Marie, se u průzračného pramene tvoří několikametrové fronty. Téměř každý si chce domů odnést alespoň několik doušků vzácné tekutiny. „Lidé tam jezdí odjakživa po celý rok, někteří si na vodu vozí i kanystry," připomněla Růžena Nekulová.

Místní si kvůli nim už dokonce odvykli vyhazovat použité plastové lahve. Ochotně je odnášejí do kaple. „Ti, co si na vodu nic nepřivezou, si je můžou vzít. Během pár dní pak bývají pryč," řekla Marie Jelínková, která žije jen několik kroků od vodní kaple.

Zdroj čisté a podle mnohých i uzdravující vody zatím nikdy nevyschl. „Říká se, že do kaple stéká z horních lesů, od Kdousova. A ani nikdo ze vsi si na nedostatek vody ve studních nestěžuje. Vodovod máme, používáme ho ale výjimečně," mínila Jelínková.

Kromě léku na neduhy je prý dobrovodecká voda nejlepší na vaření kávy. „Ve skleničce vám udělá vysokou pěnu," podotkla seniorka.