Z nich vyplývá, že se na prahu září v žádné z patnácti lokalit, kde odebírali vzorky v pondělí 3. září, kvalita vody oproti druhé polovině srpna nezhoršila. Naopak na třech místech došlo k mírnému zlepšení vody. To platí pro vodní nádrž Sedlici na Pelhřimovsku, kde se hodnocení zlepšilo ze čtyřky na trojku, pro vodní nádrž Trnávku (rovněž na Pelhřimovsku), kde došlo ke zlepšení z trojky na dvojku, a pro koupaliště v Novém Městě na Moravě, které dostalo namísto dvojky z minulého týdne jedničku.

Oproti předešlým kontrolám citelně klesla teplota vody ve sledovaných nádržích a rybnících, na většině míst už nedosahuje ani hranice dvaceti stupňů. „Ráno jsou už citelně chladná a také během dne se projevuje, že už sezona koupání v přírodě končí,“ potvrdila Martina Fišarová z oddělení hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Bítešské hody.
V Bíteši o víkendu vyvrcholí tradiční týden trvající hody

Nejteplejší vodu měla v pondělí Trnávka, kde bylo naměřeno 21 stupňů Celsia, teplota vody v Domanínském rybníku na Žďársku byla 20,8 stupně Celsia, s tím že měl rybník hodnocení tři, tedy zhoršenou kvalitu vody. Rovných dvacet stupňů Celsia měl lom v Horní Cerekvi.

Na dalších místech byla už voda chladnější. Nejstudenější vodu, pouhých 17,7 stupně Celsia, měl při posledním odběru vzorků Malý Pařezitý rybník na Jihlavsku. Identickou teplotu vody měl i Černý rybník na Jihlavsku, kde ovšem zůstal v platnosti zákaz koupání. Ten platil nadále i pro rybníky Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku a pro rybník Sykovec na Žďársku.

Ilustrační foto
Den Architektury zavítá i na Vysočinu

S ohledem na vývoj počasí Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina prodloužila monitorovací sezonu přehrad a rybníků určených ke koupání letos už podruhé. Poprvé se tak stalo na jejím počátku, k prvním odběru vzorků vyjížděli hygienici už 28. Května. „Letošní monitorovací sezona byla opravdu delší než v předcházejících letech, ale to samozřejmě souviselo i s tím, že byla další hlavně vlastní koupací sezona,“ doplnila Martina Fišarová.