Veřejná slyšení k tématu právě probíhají v Rakousku ve Vídni a v Německu v Mnichově. Po veřejných projednáváních úředníci ministerstva životního prostředí doplní dokumentaci a zpracují posudek. „Pokud vše dobře půjde, do poloviny příštího roku by mělo být vydáno finální stanovisko,“ slíbil minulý týden v Třebíči ministr životního prostředí Richard Brabec.

Účelem posouzení vlivů na životní prostředí (takzvaného procesu EIA) je zjistit, popsat a komplexně vyhodnotit předpokládané dopady případné výstavby a provozu na životní prostředí a zdraví obyvatel. Dokumentace procesu EIA nového jaderného bloku v Dukovanech obsahuje mnohasetstránkový podrobný materiál a mapové přílohy. Vedle případných dopadů výstavby jaderného bloku na okolní přírodu si dokumentace všímá například i hydrologického stavu a vazby atomové elektrárny na odběr vody z řeky Jihlavy. Proces EIA probíhá v zákonem definovaných případech, a to vždy dříve, než jsou získána všechna další povolení a než investor začne s vlastní stavbou.

Z třebíčské demonstrace v rámci celorepublikové akce Milion chvilek pro demokracii.
Také v Třebíči lidé demonstrovali proti Babišovi na postu premiéra

Konečné rozhodnutí o stavbě pátého bloku zatím nepadlo. Jasno není ani o financování projektu. Vláda o dostavbě Dukovan nerozhodne dříve, než na konci letošního roku. Do té doby by měly být hotové analýzy, které nechal zpracovat ministr průmyslu Tomáš Hüner. Analýzy mají prokázat návratnosti projektu a dopady výstavby do veřejných rozpočtů.

Ilustrační foto.
Další dopravní omezení. Do Libušina údolí se nedá odbočit