Počátkem prosince se uskuteční kolaudace nové vlakové zastávky. Po dlouhých 140 letech, co trať existuje.

„Jsme fakt šťastní, že se věc podařila. Už se nebudeme jen koukat, jak nám mezi baráky jezdí vlak, a sami se pomalu nemáme jak dostat třeba do Budějovic,“ neskrývá dobrou náladu starosta Bohušic František Plocek.

Vesnice o stovce obyvatel tak bude moci využívat devět párů vlakových spojů, které tudy ve všední dny jezdí. Dosud byly k dispozici jen dva páry spojů autobusových. Kdo se chtěl dostat v rozumnou dobu k lékaři či do obchodu, musel na zastávku na hlavní silnici daleko za vsí. Což třeba za tmy nebo v zimě v závějích nebylo rozhodně nic příjemného.

„Doufáme, že už budeme zařazení v novém jízdním řádu. Zastávka by měla být na znamení,“ upřesňuje Plocek.

Na znamení

Obec zaplatí přístupovou cestu, zbytek je v režii Správy železniční dopravní cesty, která investuje 7,6 milionu korun.

„Uděláme pak ve vsi malou oslavu. Celé měsíce to bylo takové přetahování, jestli se tu začne stavět, nebo ne. Nakonec se dělníci v kolejišti objevili někdy před měsícem. K našemu velkému údivu. Zastávka bude jednoduchý přístřešek za mostem směrem na Jaroměřice,“ říká Plocek.

Ve Starči mají jiný problém. Zastávka je daleko za městysem, navíc na trati 241 z Okříšek do Znojma, po které tu skoro nikdo nejezdí. Přitom z druhé strany Stařeč míjí trať 240 Jihlava Brno. A tu by místní rádi využívali, jenže nemají zastávku. Vhodné místo je u Červené Hospody.

„Co vím, projekt jde do územního řízení. Dlouho se nám státní úředníci neozvali. Chceme jednoduchý přístřešek, nic složitého. Jsme ochotní se na stavbě finančně podílet, pokud by nešlo o megalomanský plán,“ zmínil starosta Starče Čestmír Linhart.

„Správa železniční dopravní cesty realizaci zastávky Stařeč nepřipravuje. Rozhodně není možno jen tak položit nějaké panely a prohlásit to za zastávku musí to odpovídat normám i s ohledem na bezpečnost železniční dopravy a cestujících, jinak to Drážní úřad nezkolauduje. Záleží na tom, jaká musí být délka nástupiště, u čtyř vozů minimálně 110 metrů, cena může být i devět milionů,“ sdělil mluvčí Pavel Halla.