Chybějící osvětlení, kvůli kterému byl přechod zrušen, k tomu ale údajně nepřispělo.

K nehodě došlo před deseti dny v místech, kde ještě před měsícem existoval přechod pro chodce. „Třicetiletý řidič nákladního automobilu Man jel ve směru od Náměště nad Oslavou k Třebíči. Při průjezdu mírnou zatáčkou se vozidlo střetlo se dvěma chodkyněmi, které v tu dobu přecházely vozovku," informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Mladší třiadvacetiletou ženu odvezla sanitka do třebíčské nemocnice, těžce zraněnou osmatřicetiletou chodkyni transportoval vrtulník do Brna.

K nehodě došlo odpoledne. Roli zde nehrál alkohol a nejspíš ani žádný z nedostatků, kvůli kterým byl přechod zrušen. Zatímco vyšetřování stále probíhá, starosta Vladislavi Jan Havlena má jasno.

„Problém byl s nepříjemným podzimním sluncem, kte-ré bylo ten den dost ostré a řidiče nákladního auta oslnilo," mínil. „Během toho dne se totiž takových rizikových situací objevilo hned několik. Od místních lidí vím asi o pěti případech, kdy řidiči málem přehlédli chodce nebo auto, které před přechodem zastavilo," řekl Havlena.

Přechod letos obnoven nebude

Z ještě nedávných dvou vladislavských přechodů přes silnici první třídy zbyly jen pozůstatky vodorovného dopravního značení. Obnovení toho u pošty, který využívají děti při cestách mezi autobusovou zastávkou, základní školou a jídelnou, se ale ještě v tomto roce podaří jen stěží.

„Projekt na osvětlení a bez-bariérové prvky už máme hotový, teď se k němu musí vyjádřit Policie ČR a Ředitelství silnic a dálnic. To nás ale bohužel na silnici nepustí dřív než 1. dubna. Teď přes zimní období to údajně nejde," podotkl vladislavský starosta.

Podle vedoucí krajské sprá-vy Ředitelství silnic a dálnic Marie Tesařové je odborné vyjádření k projektu otázkou několika dní.

Obnovený přechod však pravděpodobně několik měsíců zůstane pouze na papíře.

„Obávám se, že s ohledem na teploty, které už v tomto období panují, by barvy na silnici nedržely. V tomhle období se to standardně nedělá. Bylo by to možné udělat bez záruky, v takovém případě ale nevím, kdo by to zaplatil," poznamenala Tesařová.

Ve Vladislavi tak nad bezpečností dětí budou bdít pracovníci bezpečností agentury, se kterou městys spolupracuje už řadu měsíců.

„Policie sem občas hlídkovat jezdí, více se tam ale pohybují pracovníci agentury Bezpečnost Horácka. Ráno i odpoledne je tam jejich člověk, který dětem pomáhá bezpečně přejít," popisoval Havlena.

„Zatím s tím máme výbornou zkušenost. Na člověka v oranžové vestě šoféři dobře reagují a dávají nohu z plynu. Byli bychom rádi, kdyby to takhle dobře fungovalo alespoň do doby, než se přechod obnoví," dodal.

Přechod nedaleko vladislavské školy před měsícem odstranili pracovníci ŘSD na základě revize, kterou před tím prováděli policisté po celé Vysočině na silnicích prvních tříd. „Konkrétně u tohoto jsme zjistili chybějící bezbariérové prvky a, což bylo mnohem závažnějším nedostatkem, že přechod není vůbec nasvětlen," upozornila Čírtková.

Svá zjištění poté Policie ČR předala Krajskému úřadu, který její stanovisko musel respektovat. Na Třebíčsku tak došlo ke zrušení celkem jedenácti přechodů, a to ve Vladislavi, Kralicích nad Oslavou, Markvarticích, Želetavě, Litohoři a Předíně.