"Ministerstva životního prostředí, financí a průmyslu a obchodu v průběhu následujících dnů posoudí varianty financování následné sanace a výsledek předloží na příští schůzi vlády," informoval mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Obyvatelům obce slíbili loni pomoc se sanací skládky ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) a šéf ministerstva průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Skládku stát hodlá odkoupit prostřednictvím firmy Diamo, mluví se o částce 23 milionů korun. Následná likvidace skládky bude podle dosavadních odhadů stát stamiliony. Když Pozďátky na podzim navštívil Říman, uvedl, že za optimálních podmínek by měla zmizet do tří let.

Diamo podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele Jiřího Ježe ihned po odkoupení nainstaluje mobilní čističku odpadní vody a začne připravovat sanaci skládky.

Skládka u Pozďátek byla zprovozněna v roce 1994. Uloženo na ni bylo kolem 30.000 tun odpadů a v roce 1996 zhruba 10.000 tun zelené skalice. Pravděpodobně kvůli narušené fólii či netěsnosti hráze začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy. Od roku 1997 je proto skládka mimo provoz. O dva roky později byl na vlastníka skládky, jímž v té době byla třebíčská společnost DEP POZ, vyhlášen konkurz.

Vláda rozhodla v roce 2002 o uvolnění zhruba 80 milionů korun na sanaci skládky, konkurzní správce ji však prodal zahraniční společnosti ICKM Real Estate. Vlastníci se postupně ještě několikrát změnili. Předloni ministerstvo životního prostředí souhlasilo pouze se sanací skládky bez jejího dalšího rozšíření a provozu.

Na sanaci skládky chce stát využít peněz z evropských fondů.