Bobule se totiž minimálně sedmistupňového mrazu, při kterém se mají sbírat, nedočkaly. „Sběr hroznů jsme měli domluvený na sobotu 2. ledna, a to bohužel nemrzlo. Mrzí mě to," poznamenal majitel Vinařství Sádek Lubomír Lampíř.

Ze sesbíraných hroznů ale přeci jen víno bude, a podle Lampíře by mohlo být velmi dobré i pro náročnější zákazníky.

„Hrozny dosáhly cukernatosti 27,5 stupně a po ověření inspektory je víno zařazeno do kategorie výběr z bobulí, takzvaný botrytický sběr. To může nastat jen tehdy, když hrozny dosáhnou cukernatosti nejméně 27 stupňů a jsou napadeny z nejméně 30 procent ušlechtilou plísní šedou, tedy bortytida cinerea," vysvětlil kojetický vinař.

„Takže nakonec to bude mimořádná kategorie vín a snad i mimořádné víno," pochvaloval si.

Mrazy jej ani jeho vinice nezaskočily. Podle Lubomíra Lampíře jim teploty hluboko pod nulou už nijak neuškodí. „Zatím nebyly takové mrazy, které by poškodily byť jen odrůdy citlivé, jako je Modrý Portugal a Muškát Moravský," mínil sádecký vinohradník.

„Zimní očka jsou již dávno v dormanci (zimním odpočinku poznámka redakce) a určitě proběhla i včas hydrolýza škrobu, tedy přeměna na cukr, který chrání zárodečné meristémy ve spících očkách," popsal Lubomír Lampíř.

Přírodu sevřou další mrazy

Pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají na příští týden návrat mrazivých teplot. Klesnout i přes den pod nulu by měly už v sobotu. Nejnižší noční teploty na začátku následujícího týdne by podle nich měly poklesnout až pod minus deset stupňů Celsia.

Teploty pod bodem mrazu by podle meteorologů mohly vydržet i v posledním lednovém týdnu. Podle Lubomíra Lampíře i to však réva vydrží a přezimuje dobře