Šamajim
Protože židovská kultura k Třebíči neodmyslitelně patří a je zde zakořeněna od dávných dob, koná se v tomto týdnu již 14. ročník festivalu Šamajim. Festival je nejen místem, kde se mohou návštěvníci dozvědět mnoho o židovské kultuře, ale hlavně místem setkávání skvělých muzikantů, výtečných umělců, zajímavých osobností a především mnohaletých festivalových přátel.

V poslední dny festivalu bude program možná co nejnabitější, v pátek startuje už ve 13.30 hodin, a to rovnou představením nové naučné stezky formou komentované prohlídky, dále bude možnost navštívit vernisáž výstavy Rut Kohnové, malířky žijící v Německu a nositelky vyznamenání Významná česká žena ve světě z roku 2006. Poté bude na výběr zaposlouchat se do poezie Pavla Kohna, tradičních klezmerových melodií a židovského čardáše z horských oblastí Rumunska v podání seskupení Vousy nebo třeba zhlédnout němou grotesku z roku 1926 za doprovodu klezmerových melodií cimbálové kapely.

Poslední den, čili v sobotu, zahájí návštěvníci izraelskou snídaní na dvorku Domu Seligmanna Bauera, následovat bude beseda s Naftali Ďuro Fürstem, jedním z Antonínem Kalinou zachráněných chlapců. Na programu je i promítání dokumentu Chlapec a hvězdy a beseda s jeho autorem Stanislavem Motlem, přednáška na téma Jak chutná židovská kuchyně v USA s ochutnávkou a úplným zakončením pak bude ve 21 hodin unikátní divadelní představení herce ukrajinského původu Vladimira Benderského s hudebním doprovodem klezmer bandu.

Ilustrační foto
V Martínkově poběží na počest Zátopka, pelášit budou děti i babičky

Polanka fest 2017
Druhý ročník loni velice úspěšného hudebního festivalu v prostorách třebíčského koupaliště Polanka. Letos budou v pátek a sobotu připravena hned tři pódia, na kterých se postupně vystřídají kapely jako například Hand Grenade, O5&Radeček, Tata Bojs, Xindl X, Iné Kafe, Michal Hrůza, Petr Bende & Band, Mňága a Žďorp, Vypsaná fixa, Visací zámek, Bee Band, Oceán, Permon Balet Superstar, Nauzea Orchestra nebo Puls a Matador. Vstupné na oba dva dny stojí 400 korun v předprodeji, nebo na místě 450 korun a jednodenní 300 korun.

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou
Již tradiční, neobyčejný hudební festival, trvající osm dní, letos na téma „O snech a snílcích“. Folkové prázdniny jsou vlastně několik festivalů v jednom. Nejde jen o hudbu, součástí jsou také taneční, výtvarné a textové dílny, včetně dílen pro děti, muzikologické kolokvium, odpolední rozpravy s hudebními publicisty, výstavy s hudební tématikou, výtvarně-hudební happeningy a mnoho dalšího.

V pátek od 17.30 hodin zahraje skupina Jablkoň, následovat bude pořad Struny nad Oslavou a uskupení Elephant Revival.

Festival bude zakončen v sobotu 29. Července, a to od 14.30 hodin odpolednem v zámecké zahradě a následně posledními hudebními vystoupeními v podání kapely Miramundo, také české hudebnice, zpěvačky a houslistky Ivy Bittové společně s kapelou Čikori a hlavně fantastické rumunské dechovky Fanfare Ciocarlia.

Pavouk, poloautomat Beta 01.
Po chladicí věži dukovanské elektrárny šplhá speciální pavouk

Okříšské filmové léto
V areálu sportovního klubu SK Huhtamaki Okříšky se budou o víkendu promítat na plátno po širým nebem nové české i zahraniční filmy. V pátek to bude pohádka Anděl Páně 2, v sobotu válečný thriller Spojenci a v neděli romantická komedie Všechno nebo nic.

O kozách s kozami
Kozí farma v Poušově pořádá v sobotu 29. července program s názvem O kozách s kozami. Návštěvníci se dozví, kde se bere mléko, jak něj poté vzniká sýr, proč má kozel bradku nebo jak vzniklo přirovnání „mlsná jako koza“. Návštěvníci si také budou moci zkusit kozu podojit a podívat se, jak se sýry vyrábí. Pro rozptýlení a pobavení také vystoupí cvičený kozel Albert a pro děti budou připraveny hry, indiánské teepee a ohniště.

Ilustrační foto
V Kamenné budou hledat nejzdatnějšího Kameňáka