V horší situaci jsou obyvatelé Třebíče. Nedostaví-li se osobně na zasedání třebíčského zastupitelstva nebo nemají-li čas právě sledovat on-line přenos na internetu, zbývají jim omezené možnosti, jak se dobrat informací, co a s jakým výsledkem se na zastupitelstvu probíralo. Stačit musí audiozáznam. Ten radnice zveřejňuje na internetu nejpozději druhý den. Usnesení zastupitelstva z posledního zasedání zastupitelů ve čtvrtek 22. září ale nebylo na webových stránkách k mání ani během včerejšího dopoledne.

„V souvislosti s úpravou vizáže webových stránek města se audioarchiv a videoarchiv ze starších zastupitelstev doplňuje teprve postupně. Příprava videozáznamu je náročnější, proto jej budeme na stránkách umísťovat nejpozději do 14 dnů od zasedání,“ informoval mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík. O zřízení kabelové televize současné vedení města prý neuvažuje.

Při využívání moderní techniky jsou v okolních městech mnohem dál. V Moravských Budějovicích jsou přímé přenosy ze zastupitelstva přenášeny kabelovou televizí a lze je sledovat v reprízách. O tom, zda by videozáznam ze zasedání uveřejňovali na internetových stránkách města, starosta Vlastimil Bařinka řekl: „Přenosy ze zastupitelstva kabelovou televizí lze považovat za dostatečné. Jsou určeny převážně místním obyvatelům. Na stránkách města by pětihodinové video zabralo příliš místa.“

Náměšť se na video teprve chystá

Pozadu zatím zůstávají v Náměšti nad Oslavou. „Už jsme se o tom u nás bavili několikrát. Rádi bychom videozáznam ze zasedání zastupitelů pořizovali. Myslím, že bychom to přes zimu mohli připravit a v příštím roce s tím vyrazit na internet,“ netajil se záměrem náměšťský starosta Vladimír Měrka.

Náročnější na získání informací ze zastupitelstva to mají obyvatelé Hrotovic. Na zasedání tam musí zajít osobně, nebo musejí čekat na zveřejnění usnesení na internetových stránkách, případně ve zpravodaji města, který vychází čtyřikrát ročně. Podobně jsou na tom také v Jemnici, kde ale zpravodaj vydávají měsíčně.