Podlaha je kluzká a stěny duní pod zvukem bubnů a nářkem trpících nešťastníků v ohních pekelných. Na příchozí na každém kroku podrážděně vrčí umouněné rohaté tváře. Jen jedna věc chybí, aby podzemí bylo opravdové peklo: teplo. A jedna přebývá: andělé. „Peklo v podzemí je tradiční akce, která se koná už dlouhá léta. Spočívá v tom, že historické podzemí Jihlavy se na víkend změní kompletně v peklo. Je tu spousta čertů, pár andělů a možná se objeví i Mikuláš. Letos jsme velmi úspěšní. Místa v rezervačním systému byla rozebraná týden dopředu. Když ale někdo dorazí navíc, neodmítneme. Podzemím prošlo zhruba patnáct set lidí,“ popisuje organizátorka akce Martina Zachová.

Nedělním rozsvícením vánočního stromu začal advent také v Jihlavě.
Adventní program v Jihlavě nabízí ledové sochy, krmelce i koncerty

„Jak se jmenuješ?!“ vyštěkne na zaskočené dítko Belzebub. „Fre-Fre-Frederik,“ koktá ze sebe mrňous s očima široce dokořán. „Frederik, Frederik… Anooo, už vidím,“ píchá Lucifer prstem do knihy hříchů. „Ty se vztekáš, Frederiku, proč se vztekáš?“

Malému jako by pauza od pozornosti rohatého stačila, aby opět nabral vnitřní klid. Zamyslí se, vydechne z pusy obláček páry a dává se do vysvětlování. „Když, no, ono mě pořád něco naštvává. A tady Róza mě pořád otravuje,“ špulí Frederik rty.

„Ha! Takže žalovníček… Ty půjdeš se mnou,“ hřmí Lucifer, nedbaje na protesty Rózy, že s tím otravováním je to přesně naopak. Už už si vytahuje pytel a chystá se jej přehodit přes mrňouse… Malý si okusuje prsty, posmrkává.

Rozsvěcování vánočního stromu v Náměšti nad Oslavou
Vánoční strom už svítí: Vánoce ovládly i Náměšť nad Oslavou, podívejte se

Nic naplat, čekají jej plameny pekelné… „Stačí, čerte! Už jsi je vyděsil dost. To mu přece nedovolíme, ne,“ uklidňuje situace Mikuláš. „Musíte mi ale slíbit, že už nebudete zlobit.“

„Jooooooo,“ vykřikují děti věda, že příští rok je čekají peripetie naprosto stejné. A že zlobit budou. Konec konců, mají to v popisu práce.