Nové označníky tedy již nezobrazují pouze statické informace z jízdních řádů, ale i on-line data přímo od dispečerů. „To znamená, že se na nich zohledňuje případné zpoždění,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy na třebíčské radnici Aleš Kratina.

Autobus MAD Třebíč.
Město ustoupilo, na platy řidičů peníze dá

Komenského náměstí by navíc do budoucna nemělo být jediným místem, kde nové označníky budou. „Podle smlouvy má dopravce povinnost umístit šest označníků na Karlovo náměstí. Ve smlouvě však je, že budou přidány až po revitalizaci náměstí,“ sdělil Kratina.

Karlovo náměstí

Plánovaná revitalizace Karlova náměstí se však neustále kvůli nejrůznějším komplikacím odkládá. Zahájení v příštím roce je již nereálné. „Nyní předpokládáme začátek na jaro 2019, a to jsem optimista,“ řekla místostarostka Marie Černá.

Nicméně šest nových označníků plánovaných na Karlovo náměstí je již vyrobených a nyní se bude řešit, co s nimi. Vyloučená není ani možnost, že by se na náměstí objevily již před revitalizací. Bude však také záležet i na vyjádření památkářů, kterým se podle Kratiny v minulosti označníky s LED diodami na náměstí nelíbily.

Zdroj: Deník/ František Vondrák

Jisté však je, že v příštím roce přibudou další označníky na zastávkách Za Rybníkem a Poliklinika Vltavínská. „Po Karlově a Komenského náměstí jde o nejvytíženější zastávky,“ zdůvodnil Kratina.

Nyní třebíčský odbor dopravy řeší vylepšení hardwaru na dopravním terminálu, aby i na tam se zobrazovalo zpoždění městských autobusů.

Vylepšení zastávek neznamená, že z nich zmizí klasické papírové jízdní řády. „Ty na místě zůstanou,“ ubezpečil vedoucí třebíčské dopravy.

A odbor dopravy plánuje také další vylepšení. „Uvažujeme o rozmístění obrazovek, které by zobrazovaly odjezd autobusů z nejbližších zastávek, do vybraných veřejných prostor. Pracovně uvažujeme o Nemocnici Třebíč a do vstupní haly Aquaparku Laguna,“ nastínil Kratina.

Paní Jarmila Vrzáčková a Eva Šebová z třebíčského domova pro seniory.
Paní Jarmile se splnilo vánoční přání. Setkala se s papežem Františkem

A chystá se také aplikace pro mobily. „Jelikož se před nedávnem rozběhl koncept Chytré Třebíče, tak chceme mít všechny tyto aplikace na jednom místě. Nechceme poptávat zvlášť aplikaci pro jízdní řády, polohu autobusů, zobrazování volných míst na parkovištích, využití veřejného osvětlení a podobně. Nyní budeme vypisovat soutěž na jednotný portál, kde by byly všechny na jednom místě a v jednotné formě. Chtěli bychom to v první polovině příštího roku,“ vysvětlil Kratina.