Dokonalé dílo šikovných tesařů z blízkého okolí nahradilo báň původní, na níž zahlodal zub času.

Parta zručných řemeslníků novou kopuli sestavovala s malými přestávkami dva měsíce na zemi před kostelem. Stará kopule tak bez vrchní části setrvávala na svém místě na kostelní věži až do minulého týdne, kdy byla definitivně rozebrána.

„Běhali jsme nahoru a dolů, všechno se muselo pořádně proměřit. Trámová konstrukce je ze smrku důkladně ošetřeného proti škůdcům, zvnějšku je měděný plech. Koule pod křížem je pak pozlacená, to dělala jiná specializovaná firma,“ vysvětlil jeden z tesařů, který se nechtěl v novinách prezentovat jinak, než pod svou přezdívkou Sopťa.

Včera ráno v devět hodin přijel obří jeřáb, jaký se používá třeba při stavbě mostů, a začalo dopolední martyrium. Stroj bylo nutné dokonale vybalancovat, což v nerovném terénu trvalo přes dvě hodiny. Než šla nová střecha vzhůru, bylo potřeba ji převážit kvůli nosnosti. Přístroje ukázaly hmotnost bezmála deset tun. Potom už poměrně rychle dělníci kopuli zavěsili na hák a v půl jedné byla na místě. Obsluha jeřábu se shodla, že taková zakázka je naprostý unikát, jaký se dělá jen výjimečně.

Asi největší zábava to byla pro děti ze základní školy odnaproti. Z celého dne se učily jen jednu hodinu, jinak okouněly před budovou spolu s desítkami místních lidí.

„Je to nádherné, dříve jsem působila na Znojemsku, tam se podobným způsobem nahrazovaly tři kostelní báně, ale tahle si troufám říct, že je nejkrásnější a nejpovedenější. I proto, že se vyzvedává už oplechovaná,“ zmínila garantka památkové péče Celestina Novotná z Národního památkového ústavu.

Místní František Bartes je kostelníkem v lukovském kostele už 22 let. „Máme to tu už moc pěkně opravené, tohle je asi nejnáročnější akce. Farníci z Lukova a Vicenic mezi sebou vybírali, obec přispěla a zbytek, největší část jsou dotace,“ zmínil. Nakonec nová báň stála okolo 1,3 milionu korun. V kouli pod křížem ukrývá vzkaz pro příští generace. Až se do ní potomci podívají, najdou dobový tisk a povídání o obci i farnosti.