„Zadavateli se líbila žlutá barva, kterou je mrákotínský kámen proslulý. V Mrákotíně máme jeden ze dvou tamních lomů, těžili jsme tedy ve svém. A pro jistotu jsme odstřelili rovnou dva obrovské kamenné bloky - kdyby v prvním, který opracováváme, byla nějaká vada,“ říká Zedníček.

Zdroj: Youtube

Výroba kašny začala loni v říjnu. Výsledkem bude válec o průměru tři metry a výšce 92 centimetrů s lavorovitým tvarem uvnitř. Na dně „lavoru“, odkud bude tryskat voda, vznikne ještě nápis v češtině a latině, příznačný pro Chrudim.

Kámen z Mrákotína

„Nebylo úplně jednoduché přepravit dva obrovské bloky kamene z Mrákotína do Kamenné. Něco jsme odvrtali a odlámali na místě, ale hlavní masy kamene jsme nechali převézt. Pro opracovávání kulatého tvaru jsme si pořídili otočný stůl o nosnosti 100 tun a radiální vrtačku, kterou frézujeme výsledný tvar pomocí diamantové frézy,“ vysvětluje majitel lomů i dílny Zbyněk Zedníček.

Sbírka pro Gábinku.
Sbírka pro Gábinku skončila. Osiřelá dívenka dostane víc jak 3,4 milionu

„A jestli je složité žulu z Mrákotína opracovávat? Jak se to vezme. Oproti měkčímu pískovci ano, ovšem například švédská žula, taková ta černá, je ještě tvrdší,“ vysvětluje Zedníček.

Kašnu si objednalo město Chrudim, autorem návrhu je pražský Atelier K2 architekta Jiřího Poláčka.

Zřejmě nejznámějším výtvorem z mrákotínské žuly je obelisk na třetím nádvoří Pražského hradu. Návrh vytvořil slovinský architekt Josip Plečnik. Obelisk jako památník obětem první světové války byl slavnostně odhalen při oslavách 10. výročí vzniku Československa. Peníze na něj daroval první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Nová expozice hradu Lipnice se věnuje kamnářství i výbavě gotických komnat.
OBRAZEM: Na hradech a zámcích chystají sezonu. V Náměšti opravují sochy