Hasiči se v neděli odpoledne převlékli do uniforem a vzdor velkému horku předvedli průvod celým městysem. Slavnostním pochodem za doprovodu dechové hudby dorazili až před novou stavbu, kterou jim mohou ostatní sbory závidět.

„Já jsem za posledních pět let byl otevírat tři nové hasičské zbrojnice. Tahle je největší a nejmodernější. Je to zcela výjimečná záležitost, aby se samospráva obce rozhodla, že hasičům, potažmo občanům, postaví hasičskou zbrojnici," chválil krajský starosta hasičů Jan Slámečka.

Nová zbrojnice stojí hned vedle staré budovy, která již nevyhovovala technice ani hasičům vracejícím se ze zásahů. „Nejdříve jsme přemýšleli, že bychom původní objekt nastavěli. Protože však stojí na bývalém rybníku, tak nám to statik nedoporučil. Zřejmě by to nedopadlo dobře," popsal starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý.

V minulosti se diskutovalo, kde postavit novou budovu. Mluvilo se o průmyslové zóně a uvažovalo se také o areálu za nádražím. „Nakonec jsme se rozhodli, že postavíme novou zbrojnici na druhé straně hasičského areálu. Je to tradice, hasiči jsou zde na to zvyklí a je to uprostřed Okříšek," vysvětlil Ryšavý.

Stavět se začalo loni v listopadu a pokračovat se mohlo díky mírné zimě i v dalších měsících. Zcela hotovo bylo 30. června.

Nešlo o levnou záležitost, stavba stála více než osm a půl milionu korun. „Není to málo, ale jde o stavbu, která tady bude třicet čtyřicet let a bude sloužit několika generacím hasičů. Je to hasičská zbrojnice, která je na úrovni hasičské stanice čili profesionálního zařízení," dodal starosta.