S výstavbou moderní čistírny si oddechnou vodohospodáři i firma ČEZ, která provozuje vodní elektrárnu Dalešice a jaderné Dukovany. Fosfor z Rudíkova totiž dlouhé roky mířil Mlýnským potokem do Vladislavi a dále do řeky Jihlavy až do Dalešické přehrady. Vodu z ní využívají oba elektrárenské provozy.

Spokojenější s novou rudíkovskou čistírnou budou i turisté a rekreační plavci. Čím více fosforu v Dalešické přehradě totiž je, tím rychleji se v ní v létě tvoří sinice. Fosfor také zanáší části vodní i blízké jaderné elektrárny.

Na nedostatečné čištění odpadních vod v Rudíkově upozornili před rokem a půl tvůrci studie o kvalitě vody v řece Jihlavě. „Koncentrace fosforu je tam tři miligramy na litr, což přesahuje maximální povolené i extrémní hodnoty,“ upozornil tehdy Stanislav Ryšavý z firmy Aquatis, která studii pro Kraj Vysočina a firmu ČEZ zpracovávala.

Zdroj: Deník/Kamil Černý

Mlýnským potokem, jehož jeden pramen teče od Rudíkova, proteklo podle studie z roku 2015 ročně 750 kilogramů fosforu.

Nelze však z toho usoudit, že Rudíkov je ve znečištění vodních toků na Vysočině sám. Řekou Jihlavou totiž u měřícího bodu za Třebíčí, tedy ještě před soutokem s Mlýnským potokem, proteklo v roce 2015 21 tun fosforu.

Rudíkovská samospráva měla už předloni zadané vypracování projektu a usilovala o stavební povolení. Nová čistírna vzniká letos v místech rákosového porostu u místního hřbitova. „Do konce roku by mělo být vše hotové. Typický rudíkovský zápach tím zmizí,“ poznamenal starosta Zdeněk Souček.

Čistírna bude obsahovat tři nádrže, z nichž největší bude mít objem 320 metrů krychlových. Všechny budou zasazeny do terénu. Skrývat je bude nová budova. Tu od silničního obchvatu Rudíkova bude nadále oddělovat rákosový porost. „Přes něj už žádné odpadní vody nepůjdou, pouze v mimořádném případě, pokud by nám nová technologie v budoucnu vypověděla službu, bychom kořenovou čistírnu využili jako provizorní a krátkodobou zálohu“ vysvětlil Zdeněk Souček.

Nejen pohled na životní prostředí vedl Rudíkovské ke stavbě moderní čistírny. Obec totiž svazovaly hned dvě omezení. „Jednak nám na konci roku 2017 končí povolení pro nakládání s vodami, což vyřešíme vybudováním nové čistírny. Bez ní jsme také neměli možnost se rozšiřovat a připojovat na kanalizaci další obyvatele,“ upozornil rudíkovský starosta.

JOSEF DUBSKÝ starší. Podle obžaloby byl hlavou organizovaného gangu, který plánoval únosy dívek.
Unesená dívka se měla stát doživotní sexuální otrokyni

Kořenová čistírna s rákosím je podle Povodí Moravy pro obec velikosti Rudíkova absolutně nedostatečná. „Dle našeho stanoviska je v havarijním stavu a napojení dalších částí obce bude možné až po uvedení do řádného technického stavu, který povede k minimalizaci znečištění životního prostředí,“ řekl mluvčí povodí Petr Chmelař.

Nová čistírna vyjde na 19 milionů korun. Z toho zhruba 13 milionů pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí, přibližně dva a půl milionu ze Svazku vodovodů a kanalizací a nejspíš i jeden milion od Kraje Vysočina. V obecním rozpočtu tedy půjde o výdaj ve výši maximálně tři miliony korun.

K asi 700 obyvatel Rudíkova tak budou moci přibýt další. Z 32 parcel v lokalitě Nade Vsí je už nyní zamluvených 29.