Podle ní by každá pojišťovna podnikající na území České republiky odvedla pět procent z vybraného pojištění na povinném ručení na speciální účet zřízený Ministerstvem vnitra.

„V roce 2010 vybrali na tomto pojistném pojišťovny více než 24 miliard korun. Navrhovaných pět procent z této částky, což je téměř 1,2 miliardy korun, by bylo určeno k přerozdělení hasičům," vysvětlil autor novely senátor Vítězslav Jonáš (ODS).

Celý hasičský resort se v poslední době vypořádává s neustálým snižováním svého rozpočtu. Dochází tak k stárnutí jejich vybavení i vozového parku. O investicích do nových budov si mohou nechat jen zdát.

„Kvůli neustálému snižování našeho rozpočtu jsme již udělali řadu opatření, ale peníze stále nestačí. Pokud budeme muset sáhnout k těm, které sníží naši akceschopnost, dotkne se to občanů. A to nechceme," uvedla mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Novelu, která by jim přinesla další zdroj financí proto vítají. „Tato myšlenka je tu už řadu let a my jsme rádi, že se jí konečně někdo chopil. Mezi uchráněným majetkem a výnosem pojišťoven je jasná přímá úměra. Čím více toho uchráníme, tím jsou jejich zisky vyšší. Mělo by tedy být i v jejich zájmu, abychom na úkor nedostatku peněz nemuseli snižovat naši akceschopnost," dodala Musilová.

Podle pojišťoven by se však o peníze pro hasiče měl postarat stát a ne je brát ze soukromého sektoru. Návrh považují za nekoncepční. „Stejně by mohli argumentovat i policisté nebo rychlá záchranná služba. Hasiči nevyjíždějí jen k dopravním nehodám, ale zejména k požárům, různým přírodním katastrofám," oponoval mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Technické výjezdy

Podle něj by pětiprocentní příspěvek hasičům dopadl na motoristy, kteří by to pocítili na zvýšeném povinném ručení. „Ceny povinného ručení jsou dnes na nejnižší úrovni za posledních pět let. Pojišťovny by musely zdražovat. Navíc již dnes hasičům pojišťovny hradí uklízecí práce, které souvisejí s dopravními nehodami," popsal důsledky novely Káňa.

Právě ve zpoplatnění dalších technických výjezdů hasičů vidí možný přísun peněz do jejich rozpočtů krajský předseda TOP 09 Jiří Blažek: „Ten, kdo si objedná hasiče jako servisní pomoc, by měl práce záchranářům uhradit a následně se dožadovat proplacení po své pojišťovně nebo po původci škody."

I tento návrh se hasičům zamlouvá a vidí v něm možnost, jak se vyhnout omezování své akceschopnosti. „Samozřejmě nemůžeme a ani nechceme zpoplatňovat zásahy, kde jde o ochranu majetku, zdraví či životů občanů, ale je řada zásahů, jejichž zpoplatnění by nám přineslo tolik potřebné peníze. Jde například o shazování rampouchů či sněhu ze střech, výjezdy kvůli nebezpečnému hmyzu a podobně," řekla Musilová.