Ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila čekají příští týden složitá jednání. Vláda musí najít v rozpočtu téměř 939 milionů korun na pokrytí výdajů ve všech zařízeních Vězeňské správy, kterých je na celém území, včetně detenčních ústavů a vazebních věznic, osmadvacet. Podle údajů z minulého týdne je v těchto zařízeních umístěno téměř 24 tisíc osob. Potřebná částka by mohla být vyčleněna z vládní rozpočtové rezervy.

„Ministerstvo spravedlnosti se snaží současnou situaci řešit několika způsoby. Už příští týden se bude vláda zabývat materiálem systematizace Vězeňské služby ČR," řekla mluvčí ministerstva Petra Hrubá.

Pokud půjde vše hladce a vláda peníze vězeňské službě přidělí, budou finance využity na platy dozorců, příslušníků vězeňské správy a občanských pracovníků. Počet posledně jmenovaných by se podle informací z Ministerstva spravedlnosti měl od 1. července ještě zvýšit.
„Zároveň budou prostředky vynaloženy na pokrytí nákladů na zabezpečení standardního chodu věznic, jako je stravování a ošacení vězněných osob, úhrada vody, paliv, energií nebo pohonných hmot," doplnila Petra Hrubá. Že by potřebné peníze Vězeňská správa od vlády nedostala, si ministerstvo ani nepřipouští.

„Jsou provozní výdaje, kde nelze ušetřit. Jedná se o stravu nebo bezpečnost. Ať už jde o osvětlení či provoz střežících zařízení," vysvětlil mluvčí rapotické věznice Doležal.

Hledání úspor čeká do budoucna všechna vězeňská zařízení. V Rapoticích přijali úsporná opatření v loňském roce.

„Už vloni jsme nainstalovali elektronický systém, který dávkuje vodu při sprchování odsouzených. Díky tomu jsme dosáhli úspor v řádech desítek procent," doplnil mluvčí. S propouštěním dozorců nebo snižováním platů v rapotické věznici nepočítají.

Nová budova

Začátkem letošního roku začala v rapotickém areálu výstavba nové ubytovny pro 308 odsouzených za 54 milionů korun. Kapacita věznice se tak zvýší na zhruba 750 ubytovacích míst. S počtem odsouzených zákonitě vzroste i počet občanských zaměstnanců, specialistů pro výkon trestu a dozorců.

„V současné době je výstavba ubytovny ve fázi dokončování hrubé stavby. Podle dosavadního průběhu stavebních prací by ubytovna měla být v provozu na přelomu září a října letošního roku," doplnil Jan Doležal, mluvčí rapotické věznice .
České věznice jsou přeplněné, v některých zařízeních až o 30 procent. Celková kapacita je v současné době 20 799 osob, umístěno v nich je 23 826 odsouzených.