Místostarosta Pavel Rous je spokojený. Vynikající umístění v soutěži ho příjemně překvapilo. „Jsme rádi. Snažíme se dělat, co můžeme. Máme šikovnou starostku, která nás honí a pořád něco vymýšlí. A taky jsou zde šikovní chlapi,“ pochválil místostarosta lidi v obci, která má 85 popisných čísel.


Starostka se stará


Umístění v soutěži potěšilo i mladou generaci. Život v Hlubokém je prý příjemný. „Moc se mi tady líbí. Akce se tady konají, všechno tady je. Jsou tady v okolí pěkná místa,“ řekla Martina Chalupová, studentka prvního ročníku obchodní akademie. Stejného názoru byly i její dvě kamarádky ze základní školy.


Obec se soutěže Vesnice roku zúčastnila již potřetí. V prvním roce získala oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělců. V Hlubokém však není družstvo. Je tam deset samostatných sedláků, místostarosta Pavel Rous je jeden z nich. Kromě toho je také aktivním hasičem a rybářem.


Hasičský veterán


„Koupili jsme starou koňskou stříkačku, kterou renovujeme. Dáváme ji celou dohromady,“ pochlubil se s novinkou.


Starostka Marie Svobodová pracuje ve své funkci již třetí volební období, nyní ovšem na plný úvazek. Její kolega Pavel Rous to považuje za důležité: „Pokud je člověk neuvolněný, nestihne toho moc, vyřídit jen pár papírů, a nic víc.“ Lidé si prý zvykli starat se o své okolí. „Obec se celkové změnila, uklízí se, seče se. Opravili jsme kulturák, hasičku, obecní garáže, postavili jsme čekárnu a nové zdi na hřbitově. Za poslední tři roky se hodně udělalo,“ sdělil místostarosta.


Raritou obce Hluboké je hřbitov, přesněji řečeno hřbitůvek. Je evidován jako nejmenší v Česku a zapsán v Guinnessově knize rekordů. Je tam jen několik hrobů, a to evangelických.


Hřiby na hřbitově


Na jednom z nich prý každý rok v květnu nebo červnu vyrůstají hřiby praváky.


Hlubočtí mají do příštích let velké plány, ale záviset budou samozřejmě na penězích. Zamýšlí zasíťovat deset parcel pro výstavbu rodinných domů, asi v příštím roce. V dalších letech by přibyly možná další pozemky. Chtěli by také víceúčelové sportovní hřiště.


„Chceme stavět i rozhlednu Na Křemlíkách, je to nejvyšší bod v okolí. Uvažovali jsme taky o muzeu starých zemědělských strojů,“ prozradil místostarosta Rous vzdálenější plány, nebo spíše představy.