„Klidně bych pracovat pro veřejnou službu šel, ale u nás v obci takovou možnost nemám, protože veřejnou službu u nás obec neorganizuje. Tak si vlastně ani nemůžu přivydělat,“ posteskl si Jiří K., který si kvůli tíživé životní situaci nepřál zveřejnit celé své jméno.

Situace by se mohla vbrzku změnit i pro něj. Sociální reforma totiž přináší novinku, podle níž organizování veřejné služby bude převedeno nově na Úřad práce ČR. To podle mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Viktorie Plívové povede k rozšíření oblastí výkonu ve veřejné službě a rozšíření její dostupnosti po celé republice.

V Třebíči funguje už dva roky

„Veřejná služba bude organizována všude tam, kde ji budou moci osoby v hmotné nouzi vykonávat, což v současné době není, protože ne všechny obce pro tyto osoby organizovat veřejnou službu chtějí. Na druhou stranu se ponechává možnost obcím, které veřejnou službu již organizují, aby se dohodly s Úřadem práce ČR, aby mohly veřejnou službu i nadále organizovat,“ objasnila Plívová. Poprvé se pracovníci v zářivých oranžových vestách s nápisem Veřejná služba objevili v třebíčských ulicích v roce 2009.

V současnosti pro město Třebíč pracuje v rámci veřejné služby asi 120 osob . „S veřejnou službou jsme spokojeni, po finanční i organizační stránce. Pro radnici je finančně výhodná,“ zmínil mluvčí radnice Ivan Přibík.

Podle něj je využívání této možnosti pro město výhodné i z toho důvodu, že pracovníky mohou operativně přesouvat a využívat podle aktuálních potřeb, což je výhodné například v zimě při úklidu sněhu.

Ušetřili zhruba jedenmilion korun

Na Facebooku třebíčská ODS, která využívání veřejné služby ve městě prosadila, tvrdila: „Za první polovinu roku 2010 projevilo zájem pracovat ve veřejné službě 234 osob, přičemž smlouvu podepsalo od počátku roku 179 osob. Bohužel, během každého měsíce je zhruba 10 osob z různých důvodů vyřazeno, kvůli čemuž jich v červnu pracovalo pouze 104. Městu se to však i přesto vyplatí, pracovníci veřejné služby totiž takto městu splácí také dluhy, které vůči němu mají. Další úspora se projevila i ve snížení částky, kterou město dříve muselo platit soukromým firmám za úklid města, natírání laviček či zimní údržbu. Podle informací odboru komunálních služeb se tak za rok ušetřil asi jeden milion korun.“

Pracovní morálka někdy kulhá

Veřejnou službu využívají i další města. Například jaroměřická radnice už v průběhu května zaměstnala v rámci veřejné služby na 22 osob. Ty většinou po městě uklízí během týdne ve zhruba sedmičlenných skupinách.

Že organizování početných skupin lidí v hmotné nouzi bývá občas náročné, potvrdil starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup: „Někdy se to městu vyplatí a někdy je to komplikované skrze pracovní morálku některých jednotlivců, kteří nad sebou musí mít dohled. Naopak ti, kteří jsou zodpovědnější a zručnější, vykonávají i náročnější práce než-li je zametání a čištění chodníků.“

V Náměšti nad Oslavou pracují pro město v rámci veřejné služby tři osoby. „Rozhodně je to výhodné, jde o levnou pracovní sílu znalou místních poměrů,“ uvedl Ladislav Široký z tamní radnice.