Systém dopravních radarů a kamer s vysokým rozlišením bude sbírat a zpracovávat data o hustotě dopravy. Dokáže vyhodnotit, kolik osobních a nákladních aut projede křižovatkou za hodinu, za týden, kdykoli. Spočítá i chodce na přechodech.

Získaná data mají mimo jiné ukázat, jak moc je situace na hlavním tahu Třebíčí vážná. A je-li potřeba obchvat města, či nikoli.

„Chceme na základě získaných dat řešit dopravní opatření do budoucna,“ potvrdil starosta Třebíče Pavel Pacal.

Systém bude napojený na veřejné osvětlení v nejbližším okolí křižovatky na Masarykové náměstí. S tím souvisí další z cílů, který radnice sleduje: Automatické řízení svítidel podle intenzity provozu a pohybu chodců.

Ilustrační foto.
Nová průmyslová zóna na ulici Rafaelova bude připravená v roce 2019

„Jak se v průběhu noci mění doprava, někdy může být málo světla, jindy zbytečně moc. Pokud systém podle intenzity provozu osvětlení reguluje, přináší to úsporu,“ popsal Zbyněk Svoboda ze společnosti Ekosvětlo, která bude systém nad křižovatku instalovat a data sbírat. Úspora může teoreticky dosáhnout až k desítkám procent. Kolik to ve skutečnosti bude, ukáže čas.

První údaje budou k dispozici po čtvrt roce od spuštění systému. Začít fungovat by měl na konci března. Nejvíc vypovídající čísla radnice získá až po roce.

Světla a semafory

Systém umožní i rozsvícení a zhasnutí světel na dálku. Například obsluha městského kamerového systému může přisvítit jakékoli místo v křižovatce. Podle získaných dat by v budoucnu měly fungovat i semafory, aby v jednotlivých směrech zbytečně dlouho nesvítila červená, či zelená.

Systém na Masarykově náměstí patří mezi řešení takzvaně chytrého města. Možností nabízí mnoho. „Sbírá velké množství dat. Do budoucna nabízí řadu vyhodnocení. Existují systémy, které dokáží rozlišit dítě od dospělého, muže od ženy, viděl jsem i systémy, které dokáží vyhodnotit nálady lidí,“ zmínil Zbyněk Svoboda.

Za technologie na Masarykově náměstí radnice zaplatí dva miliony korun bez DPH. Jde o pilotní projekt. Zda se do budoucna rozšíří na celé město, bude na rozhodnutí radních. Technologie patří k takzvaně otevřeným systémům, není tudíž vázaná na jedinou specializovanou firmu.

Stromořadí v Rokytnici nad Rokytnou.
Nadace rozděluje miliony korun. Žádat o ně lze od počátku ledna