Velké diskuze vyvolává jeho shánění sponzorských peněz, stejně jako mnoho lidí „nestrávilo“ jím prosazované stacionární silniční radary. Na narážky ale akční komunální politik odpovídá lakonicky: „Kdo nic nedělá, nic nepokazí.“

Po volbách jste řekl, že chcete vidět víc práce od zbytku zastupitelstva a od radních zejména. Je fakt, že patříte mezi nejakčnější starosty na Třebíčsku, co se týče shánění peněz pro město. Jsou tedy podle vás zastupitelé a radní pracovitější, než v minulém volebním období?

Nejsou. Dokonce mám pocit, že někteří doslova pouze přijdou na zastupitelstvo jednou za dva tři měsíce, tam to odsedí a do příští schůze mají volno. Jiní zase na schůzích výborů pracují v pohodě, na všem se domluvíme, ovšem jakmile zasednou před kamery městské televize při schůzi zastupitelstva, začnou mluvit jinak. Že by hráli divadlo před diváky doma u televizí? Řekl bych, že se velká část z nich nechová jako tvůrci, ale spíše jako kazisvěti. S vlastní iniciativou a nápadem totiž nepřijdou nikdy. Ale jak je do čeho si kopnout, kopnou si. Nemám rád pasivní lidi a většina jich pasivní je. A to je škoda, tedy hlavně pro lidi ve městě. Co nevymyslíme a nevyřídíme na radnici , tak to není.

Co rada města?

Rada města je nová a zatím se jeví dobře. Musím konstatovat, že přichází na jednání připravena. A doufám, že budou dostatečně konstruktivní jako doposud.Vy jste v jednom nedávném článku podle mého názoru chybně uvedla, že Yvona Švaříčková je opoziční zastupitelka. Není v opozici, my nemáme faktickou opozici, konec konců ODS sedí v radě města, beru je víceméně za koaličního partnera. Ale podle chování některých zastupitelů to tak prostě vypadá. Zkrátka po většině zastupitelích se nesmí chtít práce, ti jsou tady jenom od toho, aby něco pohaněli a tak se zviditelnili.

Co vaše narážka těsně po volbách – jestli mě naštvou, za půl roku se starostováním seknu? Lhůta se blíží, tak v jakém rozpoložení se nacházíte?

To že jsem řekl? (smích) Byla to nadsázka. Ono to souvisí s předchozí otázkou. Když neustále dokola z někoho ždímáte, aby se zapojil, aktivně něco prosazoval, a odpověď nepřichází, to se pak přece může stát, že jednoho dne pohár trpělivosti přeteče. Zatím ale ještě trpělivý jsem.

Jak vidíte reálně v současném kontextu přestavbu náměstí – je krize, radary nevydělaly předpokládaných 100 milionů… ?

Přestavbu náměstí vidím v černých barvách. Pokud nebudou po roce 2013 vypsané evropské peníze na tyto záležitosti, jsme bez šance. Náměstí míru – nejdražší varianta byla asi 240 milionů, nejlevnější o 100 milionů míň. Náměstí ČSA bylo sedmdesát a menší varianta dvacet. Na tu bychom si troufli. Radary nevydělaly proto, že bohužel sedmdesát procent lidí, kteří byli na radarech chycení, nezaplatili. Vymluvili se na osobu blízkou, byť jim radar udělal fotku jak na pas. Výdělek měl být dokonce 140 milionů, je z toho nějakých 25 milionů, které se ještě dělí mezi město a firmu Czech Radar.

Co bude s nefunkčními radary v ulicích Znojemská a Pražská? Máte už dohodu se starosty Litohoře a Želetavy?

Zatím výborně plní funkci prevence. Lidi tam jedou a brzdí. Se starosty Litohoře a Želetavy už jsem se sešel, hovořil jsem o tom s Czech Radarem. Musela by se uzavřít veřejnoprávní smlouva mezi Budějovicemi a jimi, protože radary může obsluhovat jen městská či státní policie. Takže ano, o věci se jedná.

Následující ostrý příspěvek čtenáře se objevil u mého článku o rozpočtu Budějovic: „Drobné firmy ochotně věnují představitelům města sponzorské dary s nadějí, že získají veřejnou zakázku, nebo jako poděkování, že ji získaly. Může někdo kompetentní vyvrátit předpoklad, že se jedná o trestný čin zneužití pravomocí veřejného činitele a korupci?“ Byla to narážka na vaše shánění peněz pro největší kulturní akci ve městě, Hudečkův festival. Jak na to zareagujete?

Kdo nic nedělá, nic nepokazí. Minulý starosta Jan Nekula na zastupitelstvu řekl, že se nehodí, abych ty peníze sháněl já. Překládám si to tak, že bych měl sedět v klidu a pohodlí v kanceláři, kontrolovat výkon místní správy a nic sám nepodnikat. Ale co bych to byl za starostu? – ptám se. Radnice v Budějovicích funguje dobře. Pět dní v týdnu tu i odpoledne vyřídíte, co potřebujete. Když sháním peníze, firmy je věnují nikoli představiteli města, ale na konkrétní kulturní či sportovní akci.

Jak o ně žádáte?

Nedělám to tím způsobem, že řeknu – dejte mi peníze. S devadesáti pěti procenty těch lidí se osobně znám, tykám si s nimi a například na pivu řeknu: chceme ve městě pro lidi něco dobrého pořádat, nepřispěješ? Rovněž nechodím za firmami před výběrovým řízením, než uspějí. Ptám se potom. To je zásadní rozdíl. Říkám – něco jste ve městě postavili, nechtěli byste přispět na kulturu, sport? Jestli tohle je špatně, pak už opravdu nevím… Zjevně je lepší nic nedělat a vymlouvat se na to, že na nic nejsou peníze… Já opravdu nemám za potřebí někoho prosit o peníze pro sebe, ale zjevně je můj přístup tak neuvěřitelný, že ve všem, co udělám pro město a naše obyvatele je automaticky spatřována nekalost. Tak je asi opravdu lepší nic nedělat.

Co se má letos v Moravských Budějovicích stavět?

Moc toho nebude, protože chybějí peníze. Na radě jsme odsouhlasili prodej nemovitostí. Pokud se to podaří, bude se stavět. V rozpočtu je dostavba šaten na zimním stadionu za 2,7 milionu, rekonstrukce střechy a půdní vestavby na radnici za šest milionů, 800 tisíc na léčebnu dlouhodobě nemocných. To bude pro naše občany velmi zajímavá investice. Plánujeme tam výstavbu ambulantní vyšetřovny pro obory, které jsou sice na zdejší poliklinice, ale pouze v dopoledních hodinách. S novým primářem Pavlíčkem jsme se na této stavbě domluvili. Jeden den tam může být chirurgie, druhý ortopedie, třetí například plicní, ušní, krční a jiné. Rovněž tam bude lékařská služba první pomoci, která byla před třemi lety zrušena a je pouze v třebíčské nemocnici.

Co nová parkoviště, opravy chodníků a ulic…?

Chtěli bychom udělat parkoviště v Mánesově ulici, celkem 160 parkovacích míst, využijeme proluky, které tam jsou. Nelíbí se mi náměstí ČSA, Purcnerova, Smetanova, Alšova, jsou v dezolátním stavu. Pokud by se prodaly některé nemovitosti, byl bych rád, kdyby se zmíněné ulice opravily. A budu se modlit, aby nám nepraskl vodovod v ulicích Komenského, Mánesova, Šindelářova, Žerotínova, Urbánkova a Fügnerovo náměstí, protože Vodárenská a.s. avizovala, že je tam přes sedmdesát let stará kanalizace, kterou by bylo dobré tak za pětadvacet milionů opravit. Tyhle peníze ale nemáme.

Na co máte zažádáno o dotace?

Máme zažádáno na zimní stadion, dodělávku střechy ZŠ Havlíčkova, na Besedu – z těch větších věcí.

Když jste žádal odstoupení Aleše Bouchala z postu ředitele Besedy, argumentoval jste: chci především manažera. Připomínám, že po panu Bouchalovi zůstal „renonc“ 50 tisíc. Po paní Hanáčkové 455 tisíc a zastupitel František Dostál po vás chtěl, abyste jasně řekl – paní ředitelka se neosvědčila. Osvědčila se ředitelka nebo ne?

Po Aleši Buchalovi rozhodně nezůstal dluh pouze 50 tisíc, ale kolem 200 tisíc. Navíc hospodařil se stejnými penězi, jako Hanáčková, ale od té doby rapidně podražily energie. Když Bouchal končil, muselo se dát 300 tisíc na informační centrum. Potom ještě 200 tisíc na zpravodaj. Nejde o to, zda se ředitelka Hanáčková osvědčila nebo ne. Pokud si pamatuji, tak hlavně zastupitel Dostál nikdy nechtěl Besedě dávat moc peněz. Argumenty, že Beseda musí prostě vyjít s penězi, které má, ty já odmítám.

Proč? Znějí logicky…

Protože pokud Beseda nedostane na celých dvanáct měsíců na platy, energie a provoz, pak mi z takové argumentace plyne závěr, že lidé by se na měsíce, kdy nejsou peníze, měli propustit a nic tam nedělat. Pokud dáme školám a Zikosu jako našim příspěvkovým organizacím na provoz, pak musíme dát i Besedě. To prostě nejde, aby nebyly zaplacené faktury za poslední rok. Navíc byl v Besedě po dlouhé roky zavedený systém, že některé organizace byly rovné a některé rovnější. Některé měly pronájmy zadarmo a energie a provoz byly daleko dražší, než co pro nás na oplátku udělaly. Tak buď ať jsou tam všechny zadarmo a zaplatí to město nebo narovnejme vztahy.

Jak se vám jeví nový ředitel Besedy Dušan Binka?

Jedním slovem – dobře. Mluví dobře, doufám, že bude mít i činy. Má dobré nápady. Často mi mluví přímo z duše, například u obchodního oddělení, které chce v Besedě zřídit. Mělo by prodávat reklamu na kulturní akce. Mnozí přijdou a řeknou – uděláme krásnou kulturu pro město, dejte nám na to peníze. Binka si řekne – aha, žádné peníze mi nedají, tak si je musím vydělat jinak. Prodejem reklamních ploch například. Zatím je předčasné ho hodnotit. Prvním křestem bude Festival dechovek. Hodně dechovek, hodně lidí, uvidíme, jak to organizačně zvládne. A pak samozřejmě Festival Václava Hudečka. Reklama, média, umělci, servis, to vše musí zorganizovat. Tak uvidíme, jak se osvědčí. Pokud to zvládne, můžeme si sednout a řeknu, že mě potěšil.

Změna přerozdělování daní: Zatím to nevypadá, že by se mělo něco výrazně měnit…

Abych to uvedl – pro mě je to největší zklamání u současné vlády. Ministrem financí je Miroslav Kalousek z TOP 09, troufám si tvrdit, že tato strana uspěla hlavně díky kooperaci se Starosty a nezávislými, jichž jsem členem. A naší vlajkovou lodí byla a je snaha prosadit takové rozpočtové určení daní, aby na jednoho Pražáka, Plzeňáka, Brňáka a Ostraváka už nebylo 35 tisíc a na jednoho Budějovičana jen pětkrát méně. A Kalousek v současnosti tuto myšlenku pohřbívá přinejmenším do roku 2013, což je strašně nefér.

Proč myslíte?

Obce potřebují peníze na opravy chodníků, památek a tak dále. A neustále musejí žádat o dotace nějaká ministerstva. Copak nějaký úředník v Praze tuší, kde potřebují peníze nejvíc? Ne. On to často bere klíčem dle mého soudu korupčním. Prostředí dotací je prostředím, kde se, jak ukazují mediální kauzy, uplácení zjevně daří. A pokud by obce dostaly větší podíl z vybraných daní, jak je tomu u v Rakousku či na Slovensku, nemusely by se potupně doprošovat, aby vůbec měly na provoz. A zůstalo by i na investice. Vesnice a města by vypadaly jinak.

O kolik by měly Budějovice v rozpočtu víc, kdyby platil jeden ze dvou zmíněných zahraničních modelů?

Bratislava má na hlavu 2,5 násobek toho, co poslední vesnice na východě Slovenska. Vídeň má dokonce jen dvojnásobek víc, než ostatní rakouské obce. Praha, Brno, Plzeň a Ostrava mají pětkrát víc než zbytek republiky. My bychom chtěli, aby to kleslo alespoň na trojnásobek. Praha má 40 miliard na investice krom toho, že má bohatě na provoz, z nich by se jí ukrojila zhruba miliarda. Kdyby platil rakouský model, měli bychom v budějovickém rozpočtu o 72 milionů ročně víc. Při slovenském modelu bychom měli o 40 milionů víc. Námi požadovaný model 3:1 by znamenal o 24 milionů navíc do budějovické kasy ročně. Je to sice málo, protože bychom potřebovali tak 300 milionů na nové investice. Ale aspoň něco, bylo by na provoz a alespoň na nějakou tu investici.

(Rozhovor je autorizován.)