Školy upřednostňují poznávací výlety na jeden den, cílem vícedenních výletů jsou většinou kempy či tábořiště, odkud se vyráží za poznáním okolí.

Na Gymnáziu Třebíč pojede letos na školní výlet z šestnácti tříd jen jediná. „Nemyslím si, že by byl problém zorganizovat pro mládež klasický výlet. Ani to, že by na výlety rodiče neměli peníze," zamýšlel se ředitel zmíněného gymnázia Radek Blažek. Podle něj není o společné výlety ze strany mládeže zájem. „Mívám z toho pocit, že mládeži je to jedno. Že má jinou představu o tom, jak trávit společně čas. Nedávno jsem zaslechl, jak se tu domlouvají: Čau, tak odpoledne na Facebooku! To mě překvapuje. Je pro ně snadnější si napsat než se sejít osobně. Jenže tato umělá cesta jim neumožní získat zkušenosti, které jsou možné pouze při osobním setkání," dumal ředitel.

Ne všichni studenti by chtěli celý červen trávit v lavici, raději by na výlet jeli. „Pojedeme jen na exkurzi, ale vícedenní výlet nebude," řekly Deníku studentky Tereza a Kateřina z Gymnázia Třebíč. Do toho Tereza jedním dechem dodala: „Já bych vícedenní výlet přivítala."

Na výlet si děti přivydělaly samy

Naopak z Katolického gymnázia Třebíč vyrazí na výlet všech deset tříd. „Mládež pojede vesměs na jednodenní výlet, většina tříd míří do přírody," načrtl ředitel školy Pavel Krška. „Už podruhé jedeme se školou na faru do Znojma. Bývá to tam fajn," mínila studentka Sára z Katolického gymnázia Třebíč.

Na výlety míří většina základních škol z Třebíčska, přestože málokterá z nich si může dovolit žákům na výlet přispět finančně.

To není případ opatovské základní školy, kde si na výlet do Bítova s hodinovou projížďkou po přehradě děti „přivydělaly" samy. Jak uvedl ředitel školy Milan Kotyza, výlet bude částečně dotován příspěvkem z dobrovolného vstupného z dětského karnevalu a vánoční besídky, které škola pořádala. „Na část výletu si tak děti samy vydělaly svým vystoupením," podotkl.

V minulosti kvůli tomu, že bylo dost dětí ze sociálně slabé skupiny, nejely na výlet některé třídy z hrotovické základní školy. „Teď už ten problém nemáme, letos jedou všechny třídy. Nezúčastní se jen jednotlivci," přiblížil tamní ředitel František Kašpárek. Mladší děti z hrotovické školy pojedou do Jevišovic a Moravského krasu, starší na vícedenní pobyt.

Šalamounsky pojala výlet základní škola v Nových Syrovicích. „Vydáme se na turistický výlet. Nebude to drahé. Jen za cestu linkovým autobusem. Chystáme se pěšky poznávat mlýny na Želetavce Mácův, Svobodův a Peksův," líčil ředitel novosyrovické školy Karel Mittner.

Na školní výlety vyrazí i děti ze školy v Čáslavicích, přestože veškeré náklady plynou z kapes rodičů. „Čtyřicet osm dětí z prvního stupně jede na jednodenní výlet do Jihlavy, kde navštíví podzemí a zoologickou zahradu. Čtyřiadvacet dětí z osmé a deváté třídy vyrazí na turisticky zaměřený výlet do Beskyd na dva dny. Sedmá třída pojede do Jaroměřic a šestá vlakem na zříceninu Rokštejn," popsal ředitel čáslavické základní školy Miloš Dvořák.

Z myslibořické základky zamíří žáci prvního stupně na jednodenní výlet do ZOO. Pro žáky druhých stupňů jsou na programu dvou až třídenní výlety. Na výlet deváťáků se podařilo škole získat příspěvek 400 korun na každého žáka z krajských peněz.

Jak se na výlety dívají kantoři? „Nevím. Možná je to letos naposled. Říkáme to s kolegy každý rok. Je to čím dál náročnější se zajištěním bezpečnosti dětí i se zajištěním souhlasu rodičů s ošetřením dítěte, v případě úrazu," konstatoval jeden z učitelů, jenž si nepřál zveřejnit své jméno.