„V Třebíči existuje záložní řešení, pokud by to přece jen nedopadlo,“ reagoval na aktuální dění třebíčský místostarosta Vladimír Malý.

Přímo pro kraj dělá Alpine Bau CZ rekonstrukci úseku krajské silnice II/360 Třebíč – Střítež. Má se tam pracovat do konce letošní stavební sezony s tím, že se silnice na zimu zprůjezdní. Práce jsou naplánované ještě na dva jarní měsíce příštího roku. Řidiči teď jezdí po objížďkách.

Menší podíl prací zajišťuje město Třebíč, jde hlavně o kanalizaci. „Budu se snažit o to, pokud by opravdu došlo na nejhorší scénář, aby se silnice co nejrychleji uvedla do stavu, kdy by se provizorně zprůjezdnila. Než by se našly kapacity či nová firma, která by rekonstrukci dokončila,“ odpověděl třebíčský místostarosta Malý na otázku Deníku, co by se dělo, pokud by firma přece jen nebyla schopna zajistit rekonstrukci už například v září či průběhu října tohoto roku.

Pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny zajišťuje tato stavební firma opravu silnice ze Šašovic do Meziříčka, průtah Jackovem. „Dále jednu akci v Měříně, Rudolci, Nyklovicích a most v Jimramově. Samozřejmě sledujeme všechny stavby, které máme rozdělané, sledujeme tedy i tyto. Je pravdou, že nějaké info o potížích Alpine Bau CZ jsem slyšel,“ naznačil investiční náměstek ředitele krajských silničářů Libor Joukl.

Na dva týdny je uzavírka Sokolské ulice v Třebíči. Tvoří se kvůli tomu kolony v centru města.
VIDEO: Zavřela se další ulice v Třebíči. A centrum je chvílemi blízko kolapsu

Podle jeho zjištění se na všech vyjmenovaných stavbách pracuje. „Interní situace Alpine Bau CZ – to není na komentář od nás. To si musí okomentovat sama firma,“ řekl. „Například Měřín by mohl být hotový v srpnu, Šašovice, Jackov v září, když se na to dívám. Obecně pouze mohu říct, že pokud se v nějaké stavební firmě v následujících týdnech změní situace, budeme podnikat potřebné kroky v návaznosti na to, jak se vše vyvine,“ nechtěl předbíhat Joukl.

Že je Alpine Bau CZ v personálních potížích, nezastírá. „Velká část technického personálu, který se podílí na realizaci dotčených staveb, ukončila svůj pracovní poměr k 31. srpnu 2018. Tuto situaci však vyřešíme včasným doplněním personálních kapacit z vlastních zdrojů. Tedy z jiných středisek naší společnosti,“ zdůraznila mluvčí stavební společnosti Krajčiová. V tuto chvíli podle jejích slov není na místě podnikat kroky, směřující k přerušení nebo zastavení prací.

Médii proběhla počátkem června tohoto roku zpráva, že společnost Alpine Bau CZ vstupuje do jednání s firmou Porr s tím, že ji Porr hodlá koupit. Mluvilo se o tom jako o stavební fúzi desetiletí. Tehdy bylo také zveřejněno, že společnost Alpine Bau CZ má mimo jiné podíly v několika strategicky významných obalovnách asfaltu, roku 2017 dosáhla objemu výroby ve výši kolem 100 milonů eur a že zaměstnává přibližně 500 pracovníků.

Smart city polygon v Plzni.
Odolá bouři, dešti. Chytré parkoviště bude mít Třebíč ještě na podzim