Podle informací státní veterinární správy jsou nyní včely podstatně méně poznamenány obávanou varroázou a celkově zdravější než po předchozí zimě.

„Letos je prakticky 60 procent včelstev prostých varroázy na rozdíl od roku 2008, kdy to bylo jenom 20 procent. A v důsledku toho loni téměř 40 procent včelstev uhynulo. Lze tedy říci, že oproti situaci v roce 2008 jsou nyní včely třikrát zdravější,“ vyjádřil se mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben.

„Zatím se tedy jeví, že letos bude pro včelaře příznivý rok a bude i více medu,“ dodal mluvčí optimisticky.

Podobně to zatím vnímají i včelaři na Žďársku, kteří ztráty a momentální zdravotní stav obyvatel úlů už stačili prověřit. „Současná situace je co se varroázy týče podstatně lepší než loňském roce,“ potvrdil včelař Jiří Cupl z Vatína.

Proti obávané chorobě včel, kterou způsobují roztoči, se včelaři brání povinnou léčbou. Základní ošetřující postřik se podle vyhlášky veterinární správy děje v úlech na podzim, v zimě se laboratorně kontroluje, jestli byl pro roztoče smrtící.

Další přeléčení se týká jenom včelstev, kde je to nutné, to znamená tam, kde bylo zjištěno více než tři roztoči na včelstvo. „Příčin snížení koncentrace roztočů způsobující varroázu je více. Loni vyhynula například včelstva žijící volně v přírodě, která byla zdrojem nákazy, a také včelaři se prevenci věnovali daleko důsledněji než dříve,“ uvedl předseda včelařské organizace ve Velké Bíteši Josef Janšta.

„V posledních letech byla včelstva nejméně napadena varroázou v roce 2004 a letos to zatím vypadá ještě o padesát procent lépe než tehdy,“ dodal včelař.

-----------------

Varroáza

- varroáza je infekční onemocnění včel způsobené roztočem Varroa destructor

- v Česku se roztoč rozšířil od 70. let 20. století, napadá především plod, ale i dospělé včely

- zasažené včelstvo postupně slábne, líhnou se postižené včely, zkracuje se jejich život, často hynou během zimy

- léčba varroázy se provádí především na podzim (kouřem nebo aerosolem), jiné způsoby je možné aplikovat i na jaře nebo v létě

- v loňské zimě na varroázu v republice zahynula třetina veškerých včelstev