O tom, že jde o oblíbenou akci, svědčí i ocenění od Kraje Vysočina v anketě Zlatá Jeřabina. „V patnáctém ročníku veřejné ankety Zlatá jeřabina v obou vyhlašovaných kategoriích bodovaly aktivity malých obcí, evidentně však pečlivě sledované a veřejností masivně podporované. Mezi kulturními počiny se nejvýše zaslanými hlasy dostal Den medu v Cidlině. akce bude podpořena částkou 30 tisíc korun, kterou věnuje jako cenu Kraj Vysočina,“ řekla mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Program zaměřený na včely začne ve 14 hodin, kdy začne soutěžní ochutnávka dodaných vzorků medu. „Nyní jsme na nějakých 22 vzorcích, ale předpokládám, že konečný počet bude přes 25, což je podle nás ideální stav. Medy jsou hodnoceny návštěvníky a v druhé kategorii jsou hodnoceny odbornou porotou, která měří elektrickou vodivost a vlhkost medu,“ řekl jeden z organizátorů a mladý včelař Petr Špaček.

Poté už začne i doprovodný program, ve kterém nechybí Freestyle show na kole od mistra světa Václava Koláře, vystoupení žongléra a artisty Milana Ošmery, prezentace dravců, nebo prodejní jarmark s včelími produkty a včelařskými potřebami. Po celé odpoledne bude Den medu doprovázet hudební skupina Evis.

Jablkobraní v Náměšti nad Oslavou.
Jablkobraní se kvůli neúrodě ovoce letos neuskuteční

Chybět nebudou ani odborné přednášky. „Hlavní novinka, kterou jsme pro letošní ročník nachystali je větší odbornost. Myslím tím, že se návštěvníkům dostane více odborných informací od specialistů, máme připravené dvě přednášky. První bude o životě včel a přenášet bude Josef Hanuška, druhá bude o včelích produktech a apiterapii a připravil si ji Marian Solčanský,“ informoval Špaček.

Na své si přijdou i nejmenší včelařští nadšenci. „ Ani letos nebude chybět včelařská školička. Z předešlých ročníků máme zkušenost, že děti baví především praktické úkoly ze života včelaře, které by si jinak asi nevyzkoušely. Domů si odnesou spoustu zážitků, ale také něco, s čím si vyhrají a užijí zábavu i doma,“ lákal Špaček.

Ilustrační foto.
Nový jízdní řád úplně změní návyky cestujících vlakem

V programu bude zapojeno i jméno vynálezce medometu Franze von Hruschky. Bude mu věnovaná speciální expozice vytvořená k tomuto výročí a speciálně pro letošní ročník. „Všichni, kdo do Cidliny zavítají se o něm dozví co nejvíce. Možná se objeví i v hlavním programu,“ sdělil Špaček.

Akci navštíví také reprezentanti z Kraje Vysočina. „Dalším vzácným hostem bude pan Josef Hrnčíř, předseda okresního výboru ČSV ZO Třebíč, který už s námi několik ročníků zahajoval. Dále nemůžu opomenout představenstvo pořádající organizace ČSV ZO Jaroměřice nad Rokytnou v čele s předsedou Antonínem Špačkem,“ uzavřel Špaček.