Vánoční trhy v bývalé Baťově budově vedle ekotechnického centra nabídnou farmářské či rukodělné výrobky, chybět nebude ani bleší trh se sortimentem pro sběratele. „Návštěvníci budou moci pořídit zajímavé dárky pod stromeček nebo pochutiny ke štědrovečerní večeři. Nezapomíná se ani na malé děti, pro které je přímo v hale, kde se trhy konají, zcela zdarma připraveno bludiště z velkých balíků slámy,“ zve k návštěvě mluvčí organizátorů Milan Krčmář. Otevřeno bude od 8.00 do 13.00.

Vánoční náměstí nabídne od poloviny prosince do pátku 22. prosince krom stánků s medovinou, svařákem či punčem a různými pochutinami i dárkový sortiment. Stánkaři budou nabízet dřevěné hračky, pletené zboží, vánoční ozdoby, svíčky, ocelové šperky, hrnky, bytové doplňky nebo třeba výrobky z ovčí vlny. V posledních dvou dnech si budou moci lidé na náměstí přijít i pro vánočního kapra. Trhy bude vždy odpoledne od 16.30 hodin provázet kulturní program. Na pódiu se boudou střídat soubory z místních škol a regionální hudební skupiny.

Vánoční trhy pravidelně přitahují velké množství návštěvníků. Ne každý ale přichází s čistým úmyslem. Adventní čas bývá velkým lákadlem pro kapsáře a zloděje. Vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí.

Vánoční výstava na jaroměřickém zámku.
Víkend nabízí trhy, svátek světel a vánoce na zámku

Městská policie bude po dobu konání trhů prostor na Karlově náměstí sledovat. „V tomto období se věnujeme především prevenci. Svoji činnost zaměřujeme tam, kde se očekává zvýšený pohyb osob,“ sdělila mluvčí strážníků Lucie Šerková s tím, že strážníci mají zvýšený dohled i na parkovištích u supermarketů. A právě tam je podle policistů riziko spojené s okradením možná ještě větší, než na trzích.

„Kapsáři a zloději mají ve velkých nákupních centrech obrovskou příležitost. Zlodějům to mnohdy i my sami usnadňujeme, protože své věci nemíváme pod kontrolou,“ zmínil policejní specialista David Linhart.

Obezřetnost je na místě i na parkovištích před obchody. Základním pravidlem je nenechávat na sedadlech nic, co by mohlo upoutat něčí pozornost. Protože jak se říká - příležitost dělá zloděje. „Pozorní bychom měli být i při ukládání nakoupených věcí do zavazadlového prostoru nebo při odvážení nákupního vozíku, byť by to bylo jen na krátký okamžik. V žádném případě ale nenecháváme vozidlo odemčené a své věci bez kontroly,“ podotkl Linhart.

Balónky s vánočními přáníčky vyslaly k nebi děti v Jaroměřicích nad Rokytnou.
Balónky s vánočními přáníčky putují k nebi

Rady pro nakupující a řidiče:
- tašky či batohy, kde máte peníze nebo jiné cennosti, nenoste na zádech, kam nevidíte
- svá zavazadla nikdy nespouštějte z dohledu
- nenoste své osobní doklady v peněžence a identifikační číslo platební karty (PIN) mějte zásadně odděleně od samotné karty
- kabelku noste u těla a nikde ji neodkládejte
- uložíte-li zavazadlo v obchodě do nákupního vozíku, mějte je stále na očích
- ve vozidle nenechávejte věci, které mohou upoutat pozornost zlodějů
- fyzicky se přesvědčte, že vozidlo máte uzamčené a zajištěné
- buďte obezřetní a všímaví