Vánoční hvězda patří k adventu po celé Evropě stejně jako vánoční strom přímo ke Štědrému dni.

„Pochází z Mexika, respektive ze států střední Ameriky. Říká se jí také Poinsettia podle prvního velvyslance USA v Mexiku, který v roce 1825 poprvé vánoční hvězdu přivezl do Spojených států. A odtamtud se velmi rychle rozšířila do celého světa," vyprávěla kurátorka výstavy Jana Petrová.

Návštěvníci se však mohli dozvědět i další méně historicky podložené příběhy.

„Aztécká pověst vypráví o tom, jak se jedna bohyně nešťastně zamilovala a svojí láskou trpěla tolik, až jí puklo srdce. Kapky krve z puknutého srdce potřísnily vrchní květy vánoční hvězdy," vyprávěla Patrová.

Svoji legendu mají o vánoční hvězdě také křesťané. „Ta praví, že chudá mexická dívka chtěla o Vánocích ozdobit a dát dar na oltář v místním kostele. Ale neměla vůbec nic. V tom se jí zrodil anděl, který jí poradil, aby natrhala nejobecnější plevel rostoucí kolem cesty. Ona jej donesla k oltáři a tam se plevel změnil na krásnou vánoční hvězdu," sdělila kurátorka.

Správný botanický název vánoční hvězdy zní pryšec nádherný. V jazyce Aztéků se rostlina nazývá Cuitlaxochitl, což v překladu znamená „květina, která roste ve zbytcích či půdě".

Aztékové rostlinu používali k výrobě červeného barviva a jako antipyretikum. V současné době je v Mexiku a Guatemale známá jako Noche Buena, tedy Štědrý den.