„Ti co to nestihli minulý rok, už přišli. Říkají nám, radši jdu dřív, minule jsem to nestihl. Doporučuji nenechávat objednávku na poslední chvíli,“ vyjádřila se majitelka jihlavské cukrárny U Brány Miroslava Caklová. Ta doporučuje, aby se zákazníci v cukrárně zastavili nejlépe v listopadu. Poté se na ně totiž už nemusí dostat.


Nejlépe v listopadu


„Kdyby lidé chodili během listopadu, bylo by to úplně nejlepší. Také kvůli tomu, abychom věděli, kolik toho máme udělat,“ nechala se slyšet Caklová. Podle ní je největší zájem o klasické cukroví. Jednoznačně vedou vanilkové rohlíčky. Oblíbené je ale také slepované cukroví s marmeládou.


„Hodně boduje i mandlová pochoutka. To je takový luxusnější druh, který jsme nově zařadili,“ doplnila majitelka cukrárny.


Kilo vánoční dobroty stojí v průměru kolem 280 korun. Ne všem však vyhovuje cukroví na objednávku.


„Dávám přednost domácímu cukroví. Samozřejmě, nejlepší peče moje babička. Před třemi lety byla nemocná, tak jsem cukroví musela kupovat, a nebylo vůbec dobré,“ prozradila Pavlína Uhrinová z Jihlavy.


Ta chce tento rok babičce ušetřit práci a cukroví chce zkusit upéct sama. „Když se nepovede, budu holt muset cukroví objednat u soukromníka, ve velkoobchodu bych už ho ale nikdy nekoupila,“ dodala Uhrinová.


Plné ruce práce s cukrovím má už v dnešních dnech i soukromnice Libuše Křížková. „Objednávky přijímám už od října. Chci, aby bylo cukroví výborné, a proto začínám péct už teď. Některé druhy se totiž musí nechat řádně odležet,“ připomněla Libuše Křížková.