„Na vánoční výzdobě už pracujeme. Letos je v módě fialová, ale ozdoby máme ve všech barvách. Nadčasová je například kombinace červené a zlaté, záleží tedy na vkusu člověka,“ řekla prodavačka Martina Bláhová. Největší nápor čekají v kamenných obchodech posledních čtrnáct dní před svátky, tak tomu podle prodavaček bývá každý rok.

Podle průzkumu internetového prodejce Kasa.cz ale letos nákupní horečka propukne už v listopadu. Oproti loňsku, kdy na poslední chvíli nakupovalo necelých čtyřicet procent lidí, si totiž letos nechává vánoční nákupy na prosinec asi jen dvacet procent dotázaných.

Klasickým dárkem pod stromeček, který vždy potěší, je dobrá kniha. „Hodně se prodává detektivka s názvem Lovci hlav od severského spisovatele Jo Nesba. Dobře na odbyt jde i třinácté vydání Toulavé kamery,“ řekl knihkupec Martin Bukovský.

Mezi velkými vánočními hity bude i kniha Josefa Formánka o smrti a osudu s názvem Umřel jsem v sobotu. Děj se odehrává v Třebíči a vypráví o skutečném příběhu.

„Před Vánoci se určitě objeví i další novinky, o které bude zájem, ale ještě o nich nevíme,“ dodal Bukovský. Děti nejvíce touží po tom objevit pod vánočním stromečkem moderní hračku, kterou viděly u kamaráda nebo v reklamě.

Televize napoví

„Děti se dnes řídí převážně televizní reklamou. Potom už je na rodičích, jestli jim vyhoví nebo raději koupí hračku podle vlastního výběru. Stále se hodně kupují panenky Barbie, stavebnice Lego a v posledních letech je velký zájem i o společenské stolní hry,“ řekla vedoucí hračkářství Marie Špačková.

Ještě před vánoční nadílkou od Ježíška musí projít děti zkouškou Mikuláše, čerta a anděla. Ti je navštíví 5. prosince. Den předem navíc rozsvítí velký vánoční strom na třebíčském Karlově náměstí.

Třebíčský vánoční strom zatím radnice nemá vybraný. Vloni se původně vybraná douglaska tisolistá zlomila při kácení. Nakonec ji nahradila jedle bělokorá.

„Máme vytipované stromy, které se například nehodí do zástavby. Nebudeme rozhodně kácet žádné v přírodě nebo parcích,“ řekl mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

Tradiční třebíčská sbírka se letos bude konat od 5. prosince do 6. ledna následujícího roku. Výtěžek věnuje radnice okresní organizaci Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením.

„Získané peníze použije občanské sdružení na asistenční služby, které využívá při pořádání rehabilitačních pobytů, letních integračních táborů, víkendových sportovně-relaxačních pobytů a při dalších akcích v průběhu roku.,“ dodal Přibík.

Kasička bude umístěná nejen u stromu, ale i v divadle pasáž na Masarykově náměstí. Dále bude možné pomoci i převodem na bankovní účet.

Ve stejný den jako v Třebíči se vánoční strom rozsvítí i na náměstí Míru v Moravských Budějovicích. Podobně tomu bude v Náměšti nad Oslavou, kde se ozdoby na stromku rozzáří už v pátek 2. prosince. Zvláštní formou si mohou o vysněné dárky požádat děti v Jemnici, a to 9. prosince, kdy vypustí balónky se svým přáním Ježíškovi k nebi.

V Jaroměřicích nad Rokytou rozsvítí strom tradičně až na první adventní neděli 28. listopadu na náměstí Míru. Slavnost začne lampiónovým průvodem. Na závěr celého programu vypustí jaroměřičtí své lampiony přání k nebi.

KATEŘINA DLABAČOVÁ