Podpisové archy jsou k dispozici v městské knihovně a v knihkupectvích na Karlově náměstí. Zatím se na nich shromažďují první podpisy.

„Nejde jen o vnitropražský spor, význam knihovny je celonárodní. Každá generace by měla přispět do pomyslné pokladnice národa nějakým významným dílem. Národní knihovna Jana Kaplického takovou možnost představuje,“ vysvětlil organizátor petice Zdeněk Štancl.

Podpoříme stavbu Národní knihovny v Praze?

Čtete rádi knížky?

Jste přesvědčeni, že každá generace by měla přispět do pomyslné pokladnice národa nějakým významným dílem a že Kaplického knihovna takovou možnost představuje?

Že k národnímu uvědomění patří Národní divadlo, Národní muzeum i Národní knihovna a že vztah těmto hodnotám by neměl být předmětem žádných politických bojů?

Souhlasíte s myšlenkou, že stávající prostory Klementina jsou pro knihovnu nedostačující jak kapacitně, tak systémem obsluhy i všestranného zabezpečení?

Zdá se vám, že architektonickým rysem období socialismu byly šedivé paneláky a architektonickým „přínosem“ těchto desetiletí jsou zejména supermarkety? A že v Praze kromě Tančícího domu v posledních desetiletích nic architektonicky zajímavého nevzniklo?

Myslíte si, že nejde jen o vnitropražský spor, a že význam knihovny je celonárodní?

Jste přesvědčeni, že politici nemají zpochybňovat závěry odborníků?

Pokud si na obdobné otázky odpovídáte ano, podpořte svým podpisem stavbu Národní knihovny podle Jana Kaplického, jehož návrh zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži.

Z osobností Třebíčska stavbu podporuje např. MVDr. Pavel Heřman, bývalý starosta a bývalý senátor, o jehož vztahu ke kultuře by bylo zbytečné se rozepisovat.

Podpisové archy petice jsou v Městské knihovně v Třebíči a v knihkupectvích na Karlově náměstí.