Své ekologické aktivity a projekty na náměstí představí základní školy i neziskové organizace. „Jako každý rok chystá firma Esko T pro děti popelářské auto. K vyzkoušení tam bude elektrokolo a zajímavá bude i jízda na segwayi," doplnil místostarosta Třebíče Vladimír Malý.

Na desátou hodinu bude připraveno divadelní představení Vivat Kompostela. Díky Zemědělské ekologické regionální agentuře si bude moct každý donést domů zdarma kompost. Pro děti nebude chybět ani skákací hrad a různé soutěže.

Vrátit se mohou zájemci na Karlovo náměstí i o den později. To se tam bude konat jarmark bio a eko a výrobků s označením Vysočina regionální produkt.

„Koná se již počtvrté a na přání občanů jsme jej přesunuli na sobotu," vysvětlil Malý.

Na místě se představí asi třicet prodejců. „Byl mezi nimi o jarmark velký zájem," dodal místostarosta. Lidé budou moci ochutnat bio zeleninu i bio uzeniny. Chybět nebudou ani čerstvé mléčné farmářské výrobky, med a medovina, tasovské placky, sušené ovoce, výrobky z rakytníku a brusinek či víno z černého rybízu. Ale nepůjde jen o jídlo a dobroty. Lidé mohou odejít i s ekodrogerií či ošatkou na kynutí těsta.