Na úřad už přišla více než polovina řidičů. „Ze sta procent zbývá ve správním obvodu Městského úřadu Třebíč vyměnit ještě čtyřiačtyřicet procent, to jest 4 300 těchto řidičských průkazů," spočítal mluvčí radnice Ivan Přibík.

Uvědomělejší jsou v České republice už jen obyvatelé Lysé nad Labem, kde k výměně zbývá 42,25 procenta řidičských průkazů. Výměna se týká řidičských průkazů vydaných od 1. srpna 2001 do 30. dubna 2004. Jejich držitelé jsou povinni si je vyměnit nejpozději do 31. prosince 2013. Pravidelné statistiky k probíhající výměně vydává Ministerstvo vnitra. Zatím poslední jsou k datu 30. června 2013.

Vyplývá z nich, že i další nejbližší místa v okolí jsou na tom s výměnou dokladů velmi dobře. V Moravských Budějovicích zbývá k výměně 50,43 procenta průkazů, v Náměšti nad Oslavou 53,35 procenta, ve Velkém Meziříčí 46,68 procenta. A porovnáme-li v rámci republiky jednotlivé kraje, Vysočina je opět na špici. Zbývá jí k výměně 44,7 procenta řidičských průkazů. Oproti tomu Praha ještě nedosáhla ani poloviny, k výměně tam zbývá 60,3 procenta dokladů.

I tak ale stále platí: Kdo ještě průkaz z let 2001 až 2004 nevyměnil, měl by tak učinit zavčas. Dnů, kdy tak lze učinit, bude každým týdnem ubývat. A úředníci mají také jen dvě ruce. Ministerstvo dopravy varuje, že úřady po celé republice nestihnou doklady vyměnit všem. Zvažují tedy, že od září zintenzivní kampaň. „Chceme zvýšit informovanost hlavně v krajských a větších městech," potvrdil mluvčí Ministerstva dopravy Martin Novák.

Všem, kteří na úřad pro nový průkaz zamíří, mluvčí třebíčské radnice vzkazuje: „Lidé, kteří si jdou řidičský průkaz vyměnit, nechť si nezapomenou vzít si s sebou řidičský průkaz, občanský průkaz a jednu odpovídající fotografii."

Kdo do konce roku nedostane nový průkaz, ten má smůlu. Pokud ho chytí policie, čeká ho pokuta v rozmezí od 1 500 do 2 500 korun.