Tamní zastupitelé se rozhodli, že obec nakoupí hned dvě takové značky, aby se situace na místních vozovkách zlepšila.

„Doufáme, že nám to pomůže. Myslíme si, že by zemědělci mohli se svými stroji jezdit zadem, po cestách přes humna, zvláště pak o žních. Jde i o stroje odvážející těžké klády z lesa. Dolů do vsi by nemusely takové vozy vjíždět,“ tvrdil starosta Sedlece Pavel Petrák. Ne všichni místní se domnívají, že toto opatření bude ku prospěchu věci.

„Stejně si budou přes ves jezdit dál, protože na hlavní silnici se nějak dostat musí. Je to sporné. Když nepojedou zemědělci přes ves, tak všechen ten nepořádek a hnůj bude před naším domem. Bydlím totiž na konci vsi,“ líčila svoje obavy jedna místní domorodkyně, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Opačného názoru byla zdejší chalupářka, která Deníku řekla: „Myslím, že by ty stroje přes ves jezdit nemusely. Často na úzké cestě nám zavadí i o plot, který je pak odřený. Mohou si přece jezdit po humnech!“

S rozměrnou a těžkou zemědělskou technikou se potýkají i v jiných obcích. Například v Lesonicích kvůli parkování zemědělských strojů u zámku upravili chodníky, aby na ně taková technika nemohla vjíždět.

Budou mít zametač, pomohou i hasiči

A což teprve, když zemědělci znečišťují obecní komunikace! „Řekl bych, že obecně jsou zemědělci v tomto občas bezohlední. Ale zatím to nepřerůstá až tu kritickou mez,“ poznamenal k tématu starosta Rokytnice nad Rokytnou Josef Herbrych. Obvykle prý stačí, když provinilce na nepořádek upozorní, aby jej uklidil. „Ideálně to snad ani udělat nejde. Záleží vždycky na počasí,“ povzdechl si babický starosta Miloslav Vecheta.

„Určitě s tím bojujeme i u nás. Navíc tu právě čistíme obecní rybník a máme tu spoustu nových silnic. Zjistili jsme, že by bylo nejlepší, kdybychom si v obci uklízeli sami. Chystáme se, že by obec koupila zametací vůz. Máme políčeno na dotaci,“ naznačil starosta Trnavy Břetislav Česnek.

V Opatově pomáhají častokrát čistit vozovku místní hasiči. Podle tamní starostky Lenky Štočkové musí obec řešit závažnější situace.

„Daleko horší je, když se tu při velkých deštích půda splavuje z kopců na vozovku. A pak je tu další věc, se kterou se jistě potýkají i další obce – těžká zemědělská technika, na niž nejsou zdejší silnice stavěny,“ zdůraznila Štočková.