Seriál Třebíč1989 - 2014
V následujících dnech najdete webu Třebíčského deníku seriál k 25. výročí 17. Listopadu 1989. Každý den popíšeme jeden rok Třebíče. Ukážeme, jak se od roku 1989 proměňovalo město a lidé, kteří v něm žili a žijí.

Byly obnoveny oblíbené večery Na Polance, kde vyhrávala hudba. Sokol začal opět organizovat letní tábory pro děti a úspěšně svou činnost začal rozvíjet také Junák.

Prvním narozeným občánkem třebíčského okresu byl chlapeček, který se minutu po půlnoci narodil dvacetileté mamince Renatě Oličové z Vladislavi.

Zatímco o rok dříve do Třebíče přijel na návštěvu mongolský vyslanec, letos si Závody Gustava Klimenta přijel v únoru prohlédnout Tomáš Baťa s manželkou Sonjou. Rok 1990 byl plný významných návštěv. V dubnu do republiky přijel Jan Pavel II. Z Třebíče bylo do Prahy i na Velehrad, kde se konaly slavnostní mše, vypraveno deset autobusů věřících. „Při přenosu z Velehradu byl zřetelně vidět transparent poutníků z našeho města se znakem Třebíče a s nápisem Svatý otec, aleluja," napsal kronikář Vlastimil Cabejšek. V listopadu pak Československo navštívil prezident USA George Bush.

V únoru bylo možné pozorovat zatmění měsíce. Vedoucí kroužku třebíčské hvězdárny Miloslav Zejda lákal zájemce slovy: „Některé astronomické úkazy jsou natolik zajímavé, že i v této vzrušené době stojí za zhlédnutí."

Třebíčí v té době také hýbala výzva, která odsuzovala budovaný průtah silnice I/23 městem. „Přesměrování hlavního silničního tahu do ulice J. Fučíka (dnes Bráfova) se negativně dotkne té části města, kde jsou soustředěny školy, nemocnice, soud a některé další budovy, k nimž se váže zvýšený pohyb a častější přesuny obyvatel," psal autor výzvy Pavel Heřman.

Jakešův střik

A lidé svůj svobodný názor vyjadřovali i na jiných místech okresu. Již v lednu se uskutečnil protestní pochod k letišti v Sedleci. Asi tisíc obyvatel Náměště nad Oslavou a okolních obcí přišlo protestovat proti převelení letecké jednotky z Brna Tuřan na tamní vojenské letiště. Požadovali snížení leteckých hodin a zveřejnit měření hluku.

Změny byly vidět i na novém pojetí oslav 1. máje. Občanské fórum uspořádalo na Karlově náměstí Velký jarmark, který podle odhadů přilákal více než 15 tisíc lidí. „Děti obdržely při příchodu na Karlovo náměstí vstupenku, která jim umožnila jednu jízdu na kolotoči zdarma. Mnozí dospělí ochutnali Jakešův střik, sudové víno za 4,40 Kčs," vylíčil Cabejšek.

Na konci května přinesly noviny zprávu, že za ohradou vedle budovy Fórum se začalo se stavbou kulturního domu pro Třebíč. Podle plánů měl mít kulturní stánek jeden sál pro 250 diváků a druhý pro 650 návštěvníků.

V červnu se uskutečnily svobodné parlamentní volby. V Třebíči se o hlasy voličů ucházelo patnáct politických stran. Zvítězilo tam Občanské fórum s 33 procenty hlasů. Druhá byla Společnost pro Moravu a Slezsko s 20 procenty, třetí lidovci se 17 procenty a čtvrtí komunisté se 14 procenty hlasů.

Míříme do Benátek

Nově vznikající cestovní kanceláře nabízely zaměstnání pro řidiče a průvodkyně se znalostí němčiny. „Československu se otevírala Evropa a možnost cestování bez víz, téměř do celé Evropy, nám spadla do klína tak rychle, že jsme nevěděli kam prvně cestovat. Začala horečná vlna zájezdů," líčil Cabejšek.

Už se nemířilo pouze do Jugoslávie či k Černému moři. „CK Čedok vypravovala každý týden 4 6 autobusů do Benátek. A tak bylo možné vidět na náměstí svatého Marka více známých Třebíčanů, nežli ve vlastním městě. Na těchto zájezdech bylo mnoho občanů na Západě i u moře poprvé," popsal Cabejšek. Nová CK Via Morava Brno lákala na zájezdy do Istanbulu.

Dovolené negativně ovlivnilo zdražení benzínu, které přišlo v červenci. Cena tehdy vzrostla o padesát procent. Litr speciálu stál 12 Kčs, supru a naturalu 13,50 Kčs a nafty 9 Kčs. Vláda zdražení zdůvodňovala snižováním dodávek ze Sovětského svazu. „Již 17. července se na benzín vytvořily fronty. V Třebíči se čekalo u benzínových čerpadel dvě hodiny. Lidé si chtěli naplnit nádrže na dovolenou či se předzásobit," uvedl kronikář. Na konci srpna se Kulturním a vzdělávacím zařízení v Koněvově (dnes Modřínové) ulici konala prodejní výstava spotřební elektrotechniky rakouské firmy Gasselich. „Za dva dny si naši občané nakoupili za šilinky či koruny radiomagnetofony, barevné televizory, mikrovlnné trouby, počítače a oblečení za 200 tisíc korun," vypočítal Cabejšek.

V listopadu byl po odkladech otevřen krytý bazén v Třebíči Hájku. Velký bazén s délkou 25 metrů měl kapacitu 287 osob. Vstupné bylo stanoveno na 5 Kčs za hodinu a 7 Kčs za 2 hodiny. Již v červenci byla v ulici Vltavínská otevřena nová zubní poliklinika.

Závěr roku patřil především komunálním volbám. Zvolit si nové městské zastupitelstvo přišlo 75 procent oprávněných voličů. Tedy dvakrát více než ve volbách letošních. Na ustavujícím zastupitelstvu 3. prosince byl starostou zvolen Pavel Heřman.