Pro expozici perleťářství už mají Předínští místo v jedné z místností obecního úřadu. Podařilo se jim také dát dohromady několik starých nástrojů a výrobků.


Pilířem expozice bude dřevěný šlapací soustruh, na kterém perleťáři vykružovali z mořských lastur polotovary pro budoucí lesklé knoflíky. Na půdách v obci se také podařilo nalézt původní bedny, koše a pytle, ve kterých na Třebíčsko putovaly lastury z dalekých jižních moří. Zachoval se i původní materiál a několik dalších výrobních nástrojů.


„Chtěli jsme ještě něco zachránit, věděli jsme, že lidé mají něco na půdách. Vždyť mladí, kteří se sem přistěhovali, ani nevědí, že se tu knoflíky někdy vyráběly,“ říká místostarostka Miluše Pospíšilová.


První podnět k připomenutí knoflíkářské tradice dal před pár lety heraldik, když vytvářel novodobý znak a prapor obce. Připomněl v něm kdysi bohatou tradici několika zlatými knoflíky a v anketě mezi místními lidmi právě tento návrh zvítězil.


Následovala výzva místním obyvatelům, s žádostí o záchranu pozůstatků po perleťářské výrobě v místních chalupách. „Moc se nám jich neozvalo, ale vzešli z toho tři nadšenci, kteří mi začali pomáhat. Obcházeli jsme domy, o kterých jsme věděli, že v nich byly dílny,“ vzpomíná Miluše Pospíšilová.
Většinu z původních dřevěných nástrojů ale lidé prý už většinou spálili. Přesto se na půdách ještě několik vzácných kousků podařilo objevit. Ty dnes čekají v přízemní místnosti radnice, až z nich šikovné ruce vytvoří připomínku dávné předínské historie.


Expozice se poprvé otevře 27. září, kdy budou v Předíně oslavovat hned několik významných výročí. A jestli bude o malé knoflíkářské muzeum zájem, zůstane v obci nastálo. „Kdo by měl zájem, mohl by si je na objednání prohlédnout, například školy,“ míní starosta Arnošt Urbánek.
O práci přišly desítky místních lidí


Výroba knoflíků skončila v obci na počátku devadesátých let. V pobočce žirovnické výrobny knoflíků tehdy pracovalo 65 zaměstnanců, převážně žen. V té době se už ale jako surovina používal plast, nikoli pravá perleť.


Tradice předínského perleťářství sahá až do roku 1874. Knoflíkářské řemeslo tehdy v obci založil Jan Šilhavý, který se mu vyučil ve Vídni. Zanedlouho se takzvaným čamrdářstvím v Předíně živil kde kdo, knoflíky se vyráběly snad v každém stavení.


Ještě v roce 1947 bylo v Předíně 90 živnostníků, soustružníků perleti. Šest desítek lidí zaměstnávala firma Obůrka a syn, několik desítek dalších pak Dělnické výrobní družstvo. Počátek konce znamenalo znárodnění. V padesátých letech vyrostla nová továrna, již zmíněná filiálka výroby Žirovnice. Skončila nedlouho po pádu režimu. V budově je dnes čalounický výroba.