Soutěž s dlouhým názvem Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašuje od poloviny devadesátých let Národní památkový ústav.

„Třebíč zaujala s předstihem první místo a postupuje do celostátního kola,“ informoval mluvčí města Třebíče Ivan Přibík. Odborná komise v klání hodnotila aktivity za posledních deset let s důrazem na rok 2010.

„Třebíčská radnice se zúčastnila s akcemi: obnovení historického průchodu k bazilice, oprava židovského domu a zřízení expozice v Blahoslavově ulici č. 77, oprava domu a adaptace na hotel Josef 1699 v Blahoslavově ulici č. 23, úprava domu na Karlově náměstí na penzion Černý orel a zahájení protipovodňových opatření v centru města,“ řekl Přibík.

V závěrečném protokolu komise hodnotila přínos Třebíče především ve snaze o postupnou regeneraci židovské čtvrti, o informační systém města a péči o veřejná prostranství i tradice.

Bodovala i Jemnice

Na dalších místech se umístila města Pelhřimov a Telč. Čtvrtý skončil další zástupce Třebíčska Jemnice.

„My samozřejmě nemůžeme konkurovat městům jako je Telč nebo Třebíč s jejím úžasným židovským městem. V těch absolutních číslech za nimi jistě zaostáváme,“ okomentoval umístění Jemnice její starosta Miloslav Nevěčný a dodal: „Na jednu stranu se někomu může zdát, že být čtvrtý mezi šesti není žádný velký výsledek, ale těch měst, která se mohla přihlásit, je daleko víc. Být v první šestici v kraji není špatný výsledek.“