Při prvním pokusu nebyl zatím zájem obyvatel nikterak obrovský. Dotazy přišly pouze tři. „Nic moc, ale je to první pokus," okomentoval starosta Zdeněk Ryšavý. „My jsme nyní dělali na webu nové věci, tak jsme se rozhodli to vyzkoušet. Uvidíme, jaký bude zájem. Když nebude, tak skončíme, pokud naopak otázky budou, tak budeme pokračovat," dodal starosta.

Lidé mohli vkládat otázky přes formulář přímo na webu již týden dopředu, nebo přímo v době chatu. A na odpovědi starosty i přímo reagovat.

Možnost ptát se přímo on-line někoho z vedení radnice není zatím v našem regionu příliš obvyklá. Inspiraci přesto našli nedaleko. „Vím, že to dobře funguje ve Velkém Meziříčí. Starosta Necid to tam myslím dělá již dva roky. A docela si to chválil," řekl Ryšavý.

Otázky byly různorodé. Jedna občanka městyse připomněla starostovi jeho pozapomenutý slib. Dalšího zajímalo, kdy bude hotová nová hasičárna a jak to bude s rekonstrukcí staré budovy. Ta se má změnit v nový kulturní dům.

Jedna z otázek směřovala i přímo k webovým stránkám obce. „Zajímalo by mě především, proč se na tento server nemusí registrovat a přihlašovat pod skutečnou identitou na občanku? Minimálně by moderátorovi diskusí jistě ubyla práce," ptal se občan s přezdívkou pixela.

Podle starosty by případná registrace přes občanský průkaz mohla řadu diskutujících na webu odradit. „Věříme, že většina lidí má zájem o diskusi, která má něco vyřešit, posunout problémy dál. Ty, kteří chtějí diskusní fórum využívat jinak, nevhodně, vyřadí právě moderování diskuse," vysvětlil starosta.

Že právě Okříšky přichází s touto novinkou, není náhoda. Jejich web patří k nejlepším na Třebíčsku, dokazují to i časté úspěchy v soutěži Zlatý erb.

O webové stránky, které fungují, však mají zájem také občané. Nedávno na nich přivítali jedenapůlmiliontého návštěvníka. „V poslední době se počet přístupů denně blíží k tisícovce. Je vidět, že zájem o web ze strany občanů je, " doplnil Ryšavý.