Kdo se nechce dostat do křížku se zákonem, neměl by vytahovat paty z domova, bude-li to možné. A zejména pak v noci. Strážci zákona budou totiž chodit v ulicích a kromě toho také sledovat kamery, které jsou již v řadě měst. „Nepředpokládáme však, že dojde k výraznému porušování zákazu,“ usoudil ředitel chotěbořských strážníků Jiří Novotný.

Zákaz volného pohybu osob má výjimky, lidé mohou třeba chodit do práce nebo v blízkosti bydliště venčit psa. Osoby, které vyrazí ven po deváté večerní, tak budou muset prokázat legálnost pohybu. Lidé na cestě do práce nebo z ní by se mohli prokázat třeba zaměstnaneckou kartou firmy. „Případně si strážníci mohou zpětně ověřit informace u dotyčného zaměstnavatele,“ dodal Novotný s tím, že strážníci dokáží jen podle chování poznat, kdy se je někdo snaží oklamat.

Nemocnice Třebíč.
Nemocnice v Třebíči shání peníze na dýchací přístroje. Pomoci má sbírka

Kartička by mohla stačit i dle názoru jednatele havlíčkobrodské společnosti Futaba Petra Charváta. Jak ale přimět zaměstnance, aby kartičku nezneužívali? „Jestli bude mít policie nějaké výhrady, pak nejspíš zavolá vedení společnosti. Jinak si neumím představit, jak takovou situaci řešit,“ uvažoval Charvát. Firma se prý zřejmě ještě obrátí s žádostí o vysvětlení na Policii ČR nebo na hygieniky.

Pokuta až deset tisíc

I v Třebíči budou strážníci chodit ulicemi, další lokality budou monitorovat městské kamery. „V případě zjištění porušení platného nařízení vlády budou na místo vyjíždět strážníci,“ upozornila zástupkyně třebíčského ředitele Lucie Šerková.

Takový noční výlet se přitom může dotyčnému pořádně prodražit. Podle Stanislava Maštery z jihlavské městské policie mohou osoby neschopné doložit oprávněnost pohybu dostat na místě pokutu až deset tisíc korun, při předání správnímu orgánu to může být i podstatně více. „Je to nerespektování nařízení o nouzovém stavu,“ vysvětlil zástupce ředitele.

Strážníci budou chtít vše vyřešit okamžitě, klidně i domluvou. Vždy ale bude záležet na mnoha okolnostech. „Prioritní důraz klademe na přímý dohled v terénu a na okamžité vyřešení přestupkových jednání přímo na místě s pachatelem,“ potvrdil velitel městské policie ve Žďáru nad Sázavou Martin Kunc.

Odběrové místo na testování nákazy koronavirem v Jihlavě.
V Jihlavě přesunuli odběrové místo, musíte jet z pelhřimovské výpadovky

Současná situace nijak netěší ani strážníky v Moravských Budějovicích. I tam musí už delší dobu kontrolovat, zda lidé nosí roušky a nepijí alkohol na veřejnosti. „Tento zvýšený dohled zejména v okolí obchodních domů, kde byla kumulace osob dosud největší, zabírá mnohonásobně více času než při běžné službě,“ řekla zástupkyně vedoucího Hana Nixová.

Městská policie v Novém Městě na Moravě pak naráží ne nedostatek strážníků. „V současné době máme dva strážníky v karanténě a na zajištění nepřetržitého provozu mám k dispozici šest strážníků. Z tohoto důvodu nelze současně provádět obchůzkovou činnost a dohled nad kamerovým systémem,“ konstatoval velitel Jiří Hradil. Strážnici si však mohou kamerové záznamy přehrát zpětně.

Autobusy i vlaky stále jezdí i v noci

Nabízí se otázka, zdali budou v noci jezdit autobusy a vlaky, když prakticky vzato nebudou mít koho vozit. V Jihlavě se o případném omezení bude rozhodovat ve čtvrtek, u linkových dopravců je situace jasnější. „Vše záleží na objednavateli veřejné dopravy, tedy na krajském úřadu. My jako zprostředkovatel sami nemůžeme spoje rušit,“ sdělila Edita Veselka Palkovičová za ICOM transport. Přesto doporučila cestujícím sledovat portál IDOS.

V podobném duchu odpověděla i regionální tisková mluvčí Gabriela Novotná z Českých drah. „Vlaků, které jezdí po 21. hodině je relativně malé množství a protože slouží primárně k dopravě ze zaměstnání a do něj, o jejich další redukci neuvažujeme,“ řekla na dotaz Deníku. Základní dopravní obslužnost, tedy právě cesty do práce a také k lékaři, musí být zajištěna.