Na konci minulého týdne se například z budovy A do čtvrtého podlaží budovy G nad léčebnu dlouhodobě nemocných stěhovalo ambulantní pracoviště ORL.

„Technicky nejnáročnější částí bylo stěhování CT, poté i stěhování ARO, která proběhla v roce 2015. Přestěhována je většina odborných ambulancí. Do konce ledna 2016 je nutné přestěhovat urologické oddělení lůžkovou část a ambulanci. Pavilon A musí být prázdný a připravený k předání na přelomu ledna a února," popsal mluvčí třebíčské nemocnice Petr Palovčík.

Jak stěhování probíhá a kam se jednotliví lékaři a oddělení přesunuli, lze přehledně najít na webových stránkách nemocnice.

Přesný datum, kdy se začne bourat, ještě známý není. „Stavební společnost nejprve začne s přeložkami stávajících kabelových sítí. S jistotou mohu konstatovat, že bourat se nebude do konce ledna," informovala krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Celá akce bude rozdělena do několika etap. „Započne výstavbou nezbytného energocentra v místě bývalé kotelny, následně bude pokračovat zbouráním budovy A1 „stará" gynekologie a A2 „stará" chirurgie," sdělil Petr Palovčík.

Vyšší standard a dostupnější péče

Právě na jejich místě vyroste moderní čtyřpodlažní pavilon chirurgických oborů (PCHO), který bude napojený na pavilon operačních sálů.

Podle vedení třebíčské nemocnice tím pacienti získají vyšší standard na lůžkových odděleních. „Díky centrálnímu příjmu, návaznosti na zákrokové sály a lůžkům pro příjem pacientů, dopravených prostřednictvím zdravotnické záchranné služby, je možné mluvit i o dostupnější zdravotní péči," dodal mluvčí nemocnice.

Uspořádání pavilonu bude odpovídat aktuálním trendům a požadavkům na moderní péči. Součástí projektu jsou také prostory na umístění magnetické rezonance, která je stále jedním z nejmodernějších diagnostických zařízení.

V rámci další etapy se stavba přesune do sousední budovy G bývalé porodnice, která po rekonstrukci vnitřních prostor bude sloužit pro provoz dialýzy, jednodenního stacionáře, stanice LDN a zázemí pro zaměstnance nového pavilonu.

„Dále bude probíhat bourání budovy R1 bývalé ředitelství), R2 bývalá stará patologie) a CH současný chirurgický pavilon „panelák" v přední části nemocnice. Pak bude dostavěna poslední část nového pavilonu chirurgických oborů, kde kromě urgentního příjmu by měla být umístěna v přístavbě magnetická rezonance," doplnil Palovčík.

V závěru výstavby bude zbourána budova staré transfuzní stanice, upraveno okolí budov a hlavní vjezd do nemocnice. „Veškeré práce by měly být dokončeny do dvou let," dodala Svatošová.