„My uspokojíme všechny žádosti. Letos se nám přihlásilo 231 dětí, bereme všechny, i čtyřhodinové. Máme nahlášených dokonce 15 dojíždějících,“ konstatovala vedoucí odboru školství moravskobudějovické radnice Jaroslava Fruhwirtová.

V Budějovicích letos dokončili modernizaci mateřinek, do které investovali miliony korun, a to se vyplatilo.

V Třebíči tento týden probíhají zápisy do mateřských škol, kterých je ve městě 15 s celkově 1 230 místy. Dávají tušit, že mnoho rodičů, kteří usilují o umístění dítěte, nebude uspokojeno.

Nová třída?

„Letos bude spousta odkladů školní docházky, navíc mnoha matkám končí ten typ mateřské, kdy si mohly zvolit dva, tři nebo čtyři roky. Přednost budou mít předškoláci, budeme se snažit vyhovět rodičům tříletých dětí, kteří pracují. Smůlu ale budou mít žádosti o umístění na čtyři hodiny a matky s dalším dítětem na mateřské dovolené,“ popsala situaci vedoucí odboru školství na třebíčské radnici Jindřiška Pánková. Dnešní třebíčské zastupitelstvo jako jeden z bodů programu projedná záměr Základní a mateřské školy Na Kopcích Třebíč rozšířit mateřinku o další třídu.

Důležitý bude demografický vývoj

V Náměšti nad Oslavou mají 70 nových žádostí o umístění dítěte do mateřské školky, volných míst je ale pouze 42. „Mám dnes odpoledne schůzku s ředitelkami mateřinek, na ní se budeme bavit, co se s tím dá udělat,“ konstatoval včera náměšťský místostarosta Ivo Matoušek. Především bude chtít čísla, ve kterých se pohybuje demografický vývoj. Kolik se dá v nejbližších letech čekat dětí u zápisů.

„Letos je takový převis poptávky poprvé za dlouhou dobu. Pokud by to mělo trvat i v následujících letech, bude potřeba investovat do modernizace školek. To by muselo rozhodnout zastupitelstvo, protože nástavba či nové podkroví jsou milionové záležitosti. Ale jak říkám, důležitá jsou čísla o počtech narozených a malých dětí ve městě,“ zdůraznil Matoušek.