Informoval o tom Peter Hruška z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Rekordy z roku 2012 byly překonány i na dalších měřicích stanicích v kraji. Ve Velkém Meziříčí včera vyšplhala rtuť teploměru na 27,2 stupně. Ve Vatíně na Žďársku dosáhla teplota 26,2 stupně. Teplotu vyšší než 25 stupňů Celsia hlásily rovněž meteorologické stanice na Pelhřimovsku, a to v Počátkách, Košeticích, Černovicích a Novém Rychnově a v Kostelní Myslové na Jihlavsku.

Páteční velmi teplý den v odpoledních hodinách završily na řadě míst Vysočiny silné bouřky s přívalovými dešti. Kvůli tomu hrozilo i zvýšení průtoků ve vodních tocích na Vysočině. Například řeka Sázava ve Žďáru nad Sázavou po silném dešti včera večer po osmé hodině vystoupala na druhý povodňový stupeň. To znamená, že hladina toku přesáhla 130 centimetrů.

Na Vysočině by v sobotu podle předpovědi ČHMÚ mělo být převážně oblačno, přechodně až zataženo, zpočátku ojediněle, přes den postupně na většině území přeháňky a bouřky. Může se stát, že silné bouřky místy přinesou intenzivní srážky, někde by mohly padat také kroupy. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou 19 až 23 stupňů.