Ze záhonu, který se nachází ve střeženém prostoru elektrárny jen několik desítek metrů od prvního hlavního výrobního bloku, se line příjemná vůně, která v sobě mísí několik druhů bylinek. Na zahrádce najdeme také okrasnou levanduli a motýlí keře. „Šalvěj a oregáno využíváme k úpravě mas a omáček, libeček do polévek, mátu a rebarboru do moučníků, mátu navíc do nápojů, bazalku a petržel do salátu, pažitku do příloh nebo salátů. Využití najdeme určitě i pro meduňku, mateřídoušku a echinaceu. Skladba bylinek nám naprosto vyhovuje,“ říká vedoucí závodní kuchyně Blanka Zahrádková.

Přesto, že radiační pozadí v elektrárně dosahuje oproti náměstí v Třebíči jen poloviční hodnoty, prošly bylinky před první sklizní důkladnou kontrolou, kterou provedli pracovníci Laboratoře radiační kontroly okolí z Moravského Krumlova. „U bylinek z areálu jaderné elektárny byla provedena analýza pomocí laboratorní spektrometrie gama. Tyto testy slouží ke zjišťování přítomnosti umělých a přírodních radionuklidů ve vzorcích životního prostředí. Ve vzorcích bylinek nebyla zjištěna přítomnost žádných umělých radionuklidů pocházejících z provozu. Přítomnost přírodních radionuklidů v bylinkách je srovnatelná s výsledky obdobných analýz bylin a zemědělských produktů na území ČR,“ představil metodu a závěr kontroly Rostislav Striegler, vedoucí Laboratoře radiační kontroly okolí elektrárny Dukovany.

Bylinky, které se nezkonzumují přímo v elektrárenské závodní jídelně, budou sloužit jako netradiční dárek z prostředí dukovanské jaderné elektrárny. „Dlouhodobě sledujeme vliv elektrárny na okolní prostředí. Nedaleká Mohelenská hadcová step a vlastně celé okolí Dalešické přehrady svědčí o tom, že jaderná elektrárna nenarušuje zdejší životní prostředí. Dokazují to vlastně i sami zaměstnanci elektrárny tím, že bylinky konzumují,“ podotkl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.