Jak upozornil třebíčský starosta Pavel Pacal, veřejnost nemusí za této situace iritovat, pokud spatří spuštěnou závlahu travnatých ploch na sportovištích v Třebíči.

„Sportovní areály jako Horácký fotbalový klub (HFK) nebo Na Hvězdě, ti všichni zavlažují z vlastních retenčních nádrží. Nevyužívají vodu z vodovodního řádu. Sportoviště tak šetří vodou. Totéž platí o zavlažování atletického areálu nahoře na Spartaku, kde město před lety udělalo vrty a rovněž retenční nádrže,“ zdůraznil starosta.

A další podzemní nádrže na dešťovku se radnice chystá pořídit u již zmíněného fotbalového hřiště HFK u nemocnice. Stane se tak letos na podzim.

„Předpokládaná hodnota zakázky je okolo 500 až 600 tisíc korun. Termín realizace je říjen a listopad tohoto roku,“ přiblížil Pacal.

Policie. Ilustrační snímek
Cizinec musel složit desetitisícovou kauci

Existují dotace na takové investice? „Dotace lze získat na retenční nádrže u veřejných budov. V blízké budoucnosti město zkusí sehnat právě dotační peníze na retenční nádrže pro Základní školu kpt. Jaroše na Hájku. Škola má totiž velkou zahradu, takže zadržená dešťovka ze střech areálu by posloužila pro zálivku,“ přiblížil Pacal. Pokud se podaří záměr uvést v realitu, půjde o pilotní projekt. A když ten se osvědčí, není vyloučeno zopakovat ho u dalších základních škol ve městě.

Za dva týdny vysází Farma Kožichovice prvních 35 tisíc rostlin dvou odrůd rajčat v největším skleníku Vysočiny, nachází se mezi Třebíčí a Kožichovicemi.

Rajčata tam budou zalévat dešťovkou, kterou pochytají nejen z obrovské střechy skleníku, ale i ze střech nedalekých průmyslových areálů. Pro retenci slouží vybudovaná laguna s kapacitou 17 tisíc kubíků vody. Říkají, že nemají obavu z nedostatku zálivky. Navíc jsou schopni zachytit i zkondenzovanou vodu uvnitř skleníku.

Výzva vodoprávních úřadů na Třebíčsku k šetření vodou se opakuje už několikátý rok. Až do odvolání platí rovněž pro ty, kteří mají povolené odběry z potoků či řek. Budou chodit kontroly. Provozovatelé malých vodních elektráren či vodních nádrží musejí dodržovat manipulační řády.

Socha Neptuna na nádvoří náměšťského zámku:
Neptun na nádvoří náměšťského zámku už není na suchu