V Moravských Budějovicích se s prázdninami loučí už několik let v letním kině, ale někteří stěžovatelé svůj boj nevzdali. Připomínky k akci posílají pravidelně městským strážníkům i hygienické stanici. „Chodí nám stížnosti především na hluk z akce, protože řešení dalších problémů není v naší kompetenci. Předem už se koncerty několik let neschvalují, takže pokud přijde stížnost, dojde k měření přímo na místě," líčí hygienik Jiří Kos.

Organizátoři akce přitom žádnou konkrétní výtku neobdrželi. Lidé si stěžují na městském úřadě a ten nemá povinnost sdělit stížnost pořadatelům. „Žádná konkrétní stížnost nám nepřišla, ale víme, že zde jsou lidé, kterým pořádání akcí ve městě všeobecně vadí. Zpravidla se jedná o individuální protesty proti venkovním akcím a o snahu zamezit jejich konání alespoň po desáté hodině. Podobné problémy řešili v poslední době třeba v Jihlavě," dokládá hlavní pořadatel Loučení s prázdninami Tomáš Veverka.

Otočíme pódium

Společně s hygienickou stanicí počítají stížnosti také strážníci městské policie. „V lokalitě bydlí lidé, kterým vadí jakákoli aktivita v okolí jejich bydliště. Dostáváme od nich pravidelná upozornění především na hlasitou hudbu," přikyvuje vedoucí strážník městské policie Petr Dohnal. „Pokud se ale pořadatelé drží radou města schváleného programu, pak je můžeme pouze zdvořile poprosit o snížení hlasitosti," dodává.

Pořadatelé si uvědomují, že některým lidem hluk může vadit, a proto se snaží přijít s novinkou, která by měla hladinu hluku v zabydlené části města snížit. „Lidé mají samozřejmě právo na to, aby si stěžovali. Abychom problémům předešli, pokusíme se letos zavést novinku v podobě jinak orientovaných jevišť. Místo směrem do centra města bude pódium orientované ke škole a fotbalovému hřišti," věří Veverka, že změna přinese zlepšení a méně protestů.

Aby byl hudební koncert prohlášený za hlukově nevyhovující, musí překročit asi 45 decibelů na chráněném území, což podle Kose zhruba odpovídá mluvenému slovu. „Neměříme hluk přímo na jevišti. Jde nám o to, kolik decibelů naměříme pár centimetrů od omítky domů, to je chráněná zóna," vysvětluje Kos.

Jeden den tolerance

Obyvatelé Moravských Budějovic byli po léta zvyklí navštěvovat několikadenní festival Proti proudu. Jeho zrušení ale některým lidem nestačí a hrozí, že nakonec budou úspěšní a město přijde o další akci pod širým nebem. „Pokud začnou chodit stížnosti až na hygienickou stanici, nezbude nám dost možná nic jiného, než Loučení s prázdninami zrušit. Většina lidí si na akci zvykla, protože se koná jednou v roce a negativních ohlasů chodí málo. Nepořádáme ji ale pro žádné komerční účely, a proto bychom v případě pokut nad koncem další kulturní události ve městě museli intenzivně přemýšlet," hrozí se Veverka. „Chtěli bychom proto poprosit lidi o jeden den tolerance pro ty, kteří se chtějí bavit a rozloučit s prázdninami," uzavřel.

ROBERT ŠVANDA