„Den smíření je to z toho důvodu, že v kraji je pořád duch takového neodpuštění," řekl kněz Petr Piler. Bronzová busta od sochaře Stanislava Müllera bude umístěna před farou. „Je to vlastně replika té, která už je ve Starovičkách, kde je rodiště Václava Drboly," doplnil Piler.

V Babicích byli 2. července 1951 zastřeleni tři funkcionáři národního výboru, čtvrtý byl těžce raněn. Všechny oběti babické střelby byli komunisté. Případ nebyl nikdy zcela objasněn, tehdejšímu režimu však posloužil jako záminka k represím proti katolické církvi a k zastrašování soukromých rolníků, bránících se kolektivizaci. V následných procesech bylo odsouzeno na 100 lidí, z nich 11 k trestu smrti.

Událostí v Babicích byl inspirován také jeden díl v osmdesátých letech populárního seriálu 30 případů majora Zemana. Jako v mnohých jiných propagandistických snímcích z této doby v něm byla řada skutečností uváděna do smyšlených souvislostí. Ačkoli se točilo na základě skutečných událostí s řadou nepozměněných faktů, je jejich celkové ideové vyznění poplatné době a účelu vzniku seriálu.

Po roce 1990 se babický případ s následnými procesy začal znovu vyšetřovat, do dubna 1996 byly zrušeny všechny tehdejší rozsudky. V Babicích je zatím jen letitý pomník, který připomíná zastřelené komunistické funkcionáře.

Brněnské biskupství nyní provádí beatifikační proces, který by měl vést k prohlášení Václava Drboly za blahoslaveného. Stejný proces se týká i kněze Jana Buly, jenž byl kvůli případu Babice popraven na dvoře jihlavské věznice 20. května 1952. Řízení zatím probíhá na diecézní úrovni. „Teprve poté se předává do Říma," řekla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Václav Drbola se narodil 16. října 1912 ve Starovičkách nedaleko Hustopečí u Brna. Na kněze byl vysvěcen v roce 1938. Do Babic přešel z Bučovic, protože babický kněz byl v roce 1950 uvězněn. Drbola byl zatčen 17. června 1951. Odsouzen byl v procesu, který se v červenci konal v Jihlavě. Trest smrti byl vykonán na dvoře jihlavské věznice 3. srpna téhož roku.