VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Unikátní historická pec znovu pekla chleba. Po desítkách let

Třebíč - Vyzkoušet pečení tradičních bochníků v historické peci se rozhodli majitelé domu na Žerotínově náměstí.

4.11.2008
SDÍLEJ:

K pokusnému domácímu pečení využili žitnou a pšeničnou mouku v poměru 3:1. Pro lopatu i pometlo bylo nutné připravit hodně dlouhé násady, pec je totiž hluboká čtyři metry.Foto: DENÍK/ Michaela Hasíková

Cenný dům na okraji Židovské čtvrti, památky UNESCO, prošel před pár lety kompletní rekonstrukcí. Nyní v něm sídlí restaurace a hostel. Při opravách se postupovalo velmi citlivě, aby se zachovalo co možná nejvíce původních prvků. Nejzajímavějším z nich je jednoznačně původní pekařská pec. V domě, patřícím kdysi rodině Pejcharových, totiž sídlila dlouhá léta pekárna. „Při opravě domu jsme našli pec v dezolátním stavu, část byla zhroucená. Na pomoc s její obnovou jsme si přizvali zkušeného mistra pecaře ze Znojma,“ vysvětlil současný majitel objektu Jiří Jelínek.


Pravděpodobně už tehdy se zrodil nápad pícku vyzkoušet. Starodávná pec k tomuto experimentu totiž přímo vybízí. Jiří Jelínek si tedy připravil nezbytné pomůcky, pozval pár přátel, sousedů a starousedlíků z Židovské čtvrti a v pondělí vpodvečer se pustil do díla.


Přišel i mistr pekař


Mezi hosty netradičního setkání byl také pětaosmdesátiletý pekař Cyril Pokorný. Dlouhá léta působil jako vedoucí pekáren ve Velkém Meziříčí, Žďáru nad Sázavou i jinde. Příležitost zúčastnit se tohoto zajímavého setkání si nemohl nechat ujít. Vše začala roztápěním pece, které trvalo asi hodinu. K dosažení potřebné teploty posloužila polínka z listnatých stromů. Současně si Jiří Jelínek v hliněném hrnku zadělal kvásek. Míchání těsta v díži se spolu s ním ujal mistr pekař Pokorný. Při přípravách asistovalo několik ochotných dobrovolníků.


Bochníky hnětl dva současně


Následné kynutí však muselo proběhnout na dřevěném prkně, ošatky se nepodařilo sehnat. Pan Pokorný pak s fortelem uhnětl kilové bochníky. „Pěkně to kyše,“ pochvaloval si. Dělal současně dva, v každé ruce jeden. Prý by takhle uměl uplést i dvě vánočky. Po nakynutí se začalo sázet. Tomu ovšem předcházelo vymetení uhlíků. Nebyl to jednoduchý úkon, protože pec je hluboká čtyři metry. Za tímto účelem si proto pan Jelínek připravil speciální rákosové pometlo na dlouhé bambusové tyči.


Bochníčky byly hotové po více než půlhodině. Jejich chuť a vůně byla podle vyjádření hostů vynikající. Všichni účastníci pekařského pokusu se shodli, že se jednalo o naprosto jedinečnou akci. „Další pečení domácího chleba bude 24. listopadu,“ zve Jiří Jelínek.

IVAN PŘIBÍK

4.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Místo vraždy ulice Slavíčkova u křižovatky se Sokolovskou ulicí.
AKTUALIZOVÁNO
15

V Jihlavě měl vraždit bývalý přítel oběti. Policie hledá svědky i pachatele

Paní Jarmila Vrzáčková a Eva Šebová z třebíčského domova pro seniory.
10

Paní Jarmile se splnilo vánoční přání. Setkala se s papežem Františkem

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Město ustoupilo, na platy řidičů peníze dá

Třebíč – Zdá se, že hrozící stávka řidičů městské autobusové dopravy v Třebíči (MAD) je zažehnána. Vedení města totiž ustoupilo tlaku šoférů i jejich zaměstnavatele, koncernu Icom transport, a uvolní částku 200 tisíc euro na dorovnání mezd.

Průmyslová škola v Třebíči má sedm nových učeben

Třebíč – Téměř půl roku trvala rekonstrukce části budovy A Střední průmyslové školy Třebíč.

Muž ležel opilý na chodníku jen v riflích a tričku

Jemnice – Nedostatečně oblečeného muže ležícího na chodníku objevili policisté ve čtvrtek před devátou hodinou večer v ulici Lesného v Jemnici.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT