Třebíč - Dvě nové ulice rodinných domů, které přibyly v třebíčské části Na Kopcích, dostanou taky své názvy. Jedna se bude jmenovat Na Spravedlnosti a druhá Mjr. Krátkého. Ulice Na Spravedlnosti v těchto místech už bývala. Dostala pojmenování podle zaniklého městského popraviště, jehož torzo je dodnes dobře vidět na návrší, když se jede autem po Rafaelově ulici.

Major Jaroslav Krátký byl důstojník československé zahraniční armády. Narodil se v roce 1911 ve Střížově a zahynul pravděpodobně v únoru nebo v březnu roku 1945 v koncenstračním táboře Flossenbürg. Vystudoval gymnázium v Třebíči, poté vojenskou školu, v červnu 1939 opustil protektorát a vstoupil do zahraničního odboje.

V roce 1941 absolvoval sabotážní a parašutistický kurs, byl povýšen na kapitána a v následujícím roce byl pod jménem Jaroslav Karas vyslán do Istanbulu, kde měl oficiálně působit jako tiskový atašé. V březnu 1944 přijel s pasem na jméno Dezidera Bukovinského vlakem do Bratislavy, kde začal spolupracovat s odbojovými organizacemi a zapojil se do příprav Slovenského národního povstání. Po porážce povstání ho Němci zajali a vyslýchali v Bratislavě a v Berlíně. Poté byl s největší pravděpodobností popraven. In memoriam byl vyznamenán Československým válečným křížem, Československou medailí za chrabrost a v roce 1998 Řádem bílého lva.