Právě pro nedalekou jadernou elektrárnu slouží přečerpávací vodní elektrárna Dalešice jako zdroj technologické vody. „Součástí vodního díla je kromě nádrže Dalešice s objemem 127 milionů metrů krychlových vody i vyrovnávací nádrž Mohelno," uvedl Bezděk.

Do údolí jihovýchodně od Třebíče se bagry poprvé zakously v roce 1970, za šest let začalo napouštění vody a za další dva roky uvedli energetici do provozu technologii přečerpávací elektrárny.

Dalešice jsou druhou největší ze tří přečerpávacích vodních elektráren v zemi. Význam těchto elektráren podle Bezděka stoupá s rostoucí potřebou vykrývat v síti výkyvy v dodávkách elektřiny zejména ze slunečních a větrných elektráren. Když je v síti elektřiny nedostatek nebo vypadne větší zdroj, rozjedou se dalešické vodní turbíny do minuty.

Celkový instalovaný výkon elektrárny je 480 megawattů. Po modernizaci zvyšuje dodávky elektrického proudu. „Vloni vyrobila rekordních 527 tisíc megawatthodin elektřiny a letošní výsledky jsou ještě lepší," řekl Bezděk.

Elektrárna je umístěna u paty sto metrů vysoké hráze přehrady. Na obnově zařízení vodní elektrárny pracuje firma ČEZ postupně od roku 1999, už stály miliardu a dvě stě milionů korun.