Zájem lidí o výměnu je však zatím spíš vlažný. "V médiích se o tom v poslední době mluvilo, a tak začalo chodit víc lidí. Máme otevřená dvě okénka, ale fronty se netvoří.

Lidé chodí průběžně. Byli bychom rádi, kdyby to takhle plynule probíhalo i dál. Abychom neměli nejvíc práce na poslední chvíli," osvětluje situaci Miluše Jonášová z třebíčského městského úřadu. Konkrétní čísla však na oddělení občanských průkazů nemají. "Ke konci července zbývalo v Třebíči vyměnit necelých čtyři a půl tisíce občanek," přiblížila Hana Malá z ministerstva vnitra.


Popohnat lidi k včasnější výměně mají problém v Moravských Budějovicích. "Průběžně se snažíme informovat. Už nevíme, co udělat, aby si to lidé nenechávali na poslední chvíli. Zatím se ale nic moc neděje, většina vyčkává," postěžovala si Vladimíra Pešková z místního městského úřadu.


Stejný klid ale z úplně jiného důvodu je na úřadě v Náměšti nad Oslavou. "Hned po schválení zákona, který nařídil výměnu, jsme objeli spádové obce. Domluvili jsme se se starosty, ti nám hodně pomohli, nafotili jsme občany a vyřídili formuláře. Můžu říct, že jsme zvládli maximum hned v prvním roce," usmívá se úřednice Marie Petrová.


V Jaroměřicích nad Rokytnou se také plní chodby městského úřadu. Většina však přichází z dotazy. "Od té doby, co se o tom začalo více psát, se zájem zvýšil. Lidé spíš ale chodí s občankami a ptají se, jak dlouho ještě budou platit. Frontu tu ale zatím nemáme," popsala Jana Pokorná.


Výměna občanek se týká v celé republice asi půl milionu lidí. Pokuta se pak může vyšplhat až na deset tisíc. Sami úředníci však přiznávají, že provinění řeší většinou domluvou.


Co je potřeba k výměně občanky?
- zákon se týká občanských průkazů vydaných do 31. prosince 2003 bez strojově čitelných údajů
- žádost musíte podat do konce listopadu, vyřízení totiž trvá třicet dní
- je zapotřebí vyplněná žádost, pasová fotografie a starý občanský průkaz
- pokud si zapomenete průkaz vyměnit, hrozí vám pokuta až deset tisíc korun

PETRA PISKOVÁ